Meest recente artikelen

Koken als een chef: recepten met wauweffect

Echte sterrengerechtjes

Koken als een chef: recepten met wauweffect Receptenset

Wil je je gasten met verstomming slaan met lekkere bordjes die zo uit een sterrenkeuken kunnen komen? Met deze tips en recepten leer je koken als een chef.

12 tips om te koken als een echte chef

  1. Maak een planning. Noteer alles, van je week- of feestmenu tot kleine wijzigingen in een recept. Zo behoud je het overzicht.
  2. Zorg voor de juiste keukentools. Om te koken als een chef heb je goede basics nodig. De 5 essentials: een scherp koksmes, een serie mengkommen, een paar goede snijplanken, een maatbeker en weegschaal.
  3. Van tomaten pellen en kruiden hakken tot een perfect roerei bakken en kalkoen aansnijden: leer jezelf enkele basistechnieken aan.

    De how to-video's van Libelle Lekker tonen hoe je deze klussen het best aanpakt.

  4. Oefening baart kookkunst. Door herhaling krijg je alle technieken pas echt in de vingers. Etentje op til? Kies voor een van je succesnummers. Een nieuw gerecht maak je best al een keer (of meer) klaar vooraf.
  5. Hou je ogen open. Geef toe aan je verslaving voor kookprogramma's: zien koken, leert koken. Kies op restaurant dan ook resoluut voor een plekje bij de open keuken.
  6. Ken je keukenlatijn. Van bain-marie tot velouté en deglaceren… Altijd handig als je weet wat er precies verwacht wordt.
  7. Toefjes, veegjes, toppings en stapeltjes… Presentatie is niet alles maar het doet veel als een bord mooi gedresseerd is. Investeer bijvoorbeeld in een dresseerring.

    Dresseren als een pro? Hier vind je alle tips!

  8. Een geslaagd gerecht vertrekt van verse ingrediënten van goede kwaliteit,in het juiste seizoen. Hoe beter de ingrediënten, hoe lekkerder de bereiding.
  9. Neem ruim je tijd voor de mise-en-place en sla deze zeker niet over. Snij wat kan vooraf en weeg alles af. Zet al wat je nodig hebt klaar zodat je dit tijdens het koken niet meer hoeft te doen.
  10. Hou het proper. Ruim op en maak schoon terwijl je ingrediënten koken, bakken of braden. Zo blijft het hygiënisch en blijven je keukenspullen klaar voor gebruik.
  11. Van nootmuskaat tot verse dille… De juiste kruiden en specerijen kunnen een gerecht echt naar een hoger niveau tillen. Leer daarom alle kruiden kennen. Proef, combineer, experimenteer en leer.
  12. Dit geldt ook voor olie en boter. In de gastronomische keuken worden vaak echte boter, reuzel en eendenvet gebruikt, of oliën van topkwaliteit. Ontdek het juiste vet voor elk gerecht.

Lees ook:

Koken als een chef: 20 recepten met wauweffect

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Ossenhaastartaar met truffelmayonaise
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Makkelijk

Ossenhaastartaar met truffelmayonaise

Dessert met bier, peer en zuring
  • Meer dan 1 uur
  • Iets duurder
  • Iets moeilijker

Dessert met bier, peer en zuring

Lambrochettes met muntpesto
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Lambrochettes met muntpesto

Gemarineerde meloen met viognierwijn en dragon
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gemarineerde meloen met viognierwijn en dragon

Gepofte prei-peterseliesoep met flinterdunne krokante chorizo en gefrituurde peterselie
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gepofte prei-peterseliesoep met flinterdunne krokante chorizo en gefrituurde peterselie

Kalfstartaar met venkel, kappertjes en dragonmayonaise
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Kalfstartaar met venkel, kappertjes en dragonmayonaise

Waterkersrisotto met asperges, zeebaars en eetbare bloemen
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Waterkersrisotto met asperges, zeebaars en eetbare bloemen

Caesar salad met parelhoen, kwarteleitjes en oude kaas
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Caesar salad met parelhoen, kwarteleitjes en oude kaas

Geroosterde rode biet met mandarijn, selder en cashewcrème
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Geroosterde rode biet met mandarijn, selder en cashewcrème

Bruschetta met groene asperges, kwarteleitjes en gerookte zalm
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Bruschetta met groene asperges, kwarteleitjes en gerookte zalm

Knolseldersoep met geroosterde rode ui, gerookte heilbot en rodebietballetjes
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Knolseldersoep met geroosterde rode ui, gerookte heilbot en rodebietballetjes

Gegrilde zeeduivelfilet in een pompoen-currysoepje met een pittige crumble
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Gegrilde zeeduivelfilet in een pompoen-currysoepje met een pittige crumble

Salade van groene aspergelinten met burrata en geschaafde eidooier
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Salade van groene aspergelinten met burrata en geschaafde eidooier

Rode poon met witte asperges, gepocheerd ei en peterselie-broodkruim
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Rode poon met witte asperges, gepocheerd ei en peterselie-broodkruim

Pompoen-kerriesoep met spiesjes van appel en rozijnenbrood
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Pompoen-kerriesoep met spiesjes van appel en rozijnenbrood

Knolselder-pastinaaksoep met pastinaakchips en kruidencrumble
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Knolselder-pastinaaksoep met pastinaakchips en kruidencrumble

Carpaccio van sint-jakobsvruchten met zalmroosjes en gembervinaigrette
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Carpaccio van sint-jakobsvruchten met zalmroosjes en gembervinaigrette

Hertentagliata met wortel en pastinaak, pompoenpuree en filodeegkrokantje
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Hertentagliata met wortel en pastinaak, pompoenpuree en filodeegkrokantje

Gelakte worteltjes met mierikswortel en sesam
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gelakte worteltjes met mierikswortel en sesam

Ravioli met pesto van walnoten, salie en blauwe kaas
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Ravioli met pesto van walnoten, salie en blauwe kaas

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen