Meest recente artikelen

Dit is de makkelijkste manier om een kalkoen te versnijden

Makkelijker dan je denkt!

Dit is de makkelijkste manier om een kalkoen te versnijden How to's

Je hebt een hele kalkoen op eigen houtje bereid, proficiat! Nu nog in mooie plakjes snijden en je kunt er heerlijk van smullen. Geen idee hoe je daaraan moet beginnen? We helpen je op weg.

Het versnijden van een kalkoen kan een lastige taak lijken als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Het is eigenlijk makkelijker dan je denkt, als je het eenmaal onder de knie hebt. Er zijn een aantal stappen die je moet volgen, om zo de perfecte plakjes te bekomen.

Wat heb je nodig?

Allereerst is het belangrijk dat je met het juiste materiaal werkt. Maak gebruik van een scherp koksmes. Als je mes ietwat te bot is, ga je het vlees versnipperen in plaats van snijden. Verder heb je ook nog een grote snijplank nodig. Zet het bord waar je je kalkoen op wil serveren ook al in de buurt, zodat je het er meteen op kunt leggen. Neem eventueel ook nog een schaar bij de hand, om de touwtjes rondom de kalkoen door te knippen.

Stap voor stap

Zo, nu alles wat je nodig hebt binnen handbereik ligt, kun je eraan beginnen. Geen zorgen, we leggen je stap voor stap uit hoe je dit moet aanpakken:

  • Als je je kalkoen net uit de oven hebt gehaald, laat je het best nog een dertigtal minuten afkoelen. Hierdoor kan het vlees de sappen weer opnemen, waardoor het niet uitdroogt en je snijplank niet vol met sap ligt. In tussentijd kun je bijvoorbeeld een heerlijke saus maken of je groenten bereiden.
  • Plaats de kalkoen op een snijplank en verwijder de touwtjes waarmee de poten en de vleugels zijn vastgebonden.
  • Snijd door het vel dat de borst en de poot verbindt tot je bij het bot komt. Trek de poot met je handen naar achteren en naar beneden tot het gewricht eruit springt. Je zou hierbij een klein knakje moeten horen. Druk vervolgens stevig op het gewricht om het volledig te verwijderen en leg de kalkoenbout aan de kant.
  • Voordat je de andere bout gaat verwijderen, blijf je eerst aan dezelfde kant als waar je was begonnen. Snijd door het vel aan de bovenkant van de kalkoen langs het borstbeen. Ga dan langzaam met het mes door het borstvlees, langs de ribben en verwijder zoveel mogelijk vlees. Je moet proberen het karkas van de kalkoen zo goed mogelijk te volgen, om zo weinig mogelijk vlees te verliezen. Leg deze borst op de schaal.
  • Trek de vleugel naar achteren, zoals je bij de poten hebt gedaan, en snijd bij het gewricht zoals de vleugel loskomt. Plaats op de schotel.
  • Herhaal alles ook aan de andere kant. Verwijder de bout, snij langs het borstbeen en verwijder de vleugel.
  • Snij vervolgens de borst in mooie plakjes. Je kunt ze zo dik of zo dun maken als je zelf wil. De vleugel en bout kun je zo serveren.

Gooi achteraf het karkas niet weg, je kan hier nog een heerlijke bouillon mee maken. Verder kun je met de restjes kalkoen ook nog heel wat kanten uit. Ontdek hier wat je er nog allemaal mee kan doen.

Zo, hopelijk heb je nu volledig onder de knie hoe je best een kalkoen versnijdt. Zoals je ziet, niet al te moeilijk, maar een beetje hulp is altijd welkom. Eet smakelijk!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen