Meest recente artikelen

Zo smaakt jouw pasta zoals op restaurant

Dit zijn de juiste pastatechnieken

Zo smaakt jouw pasta zoals op restaurant Artikel

Een zelfgemaakte pasta bolognese, daar kan weinig aan tippen. Maar waarom smaakt pasta op restaurant altijd een tikkeltje beter? Wij zochten het voor je uit.

Zo maak je de beste pasta

Perfect gare pasta, met een heerlijk eenvoudig sausje en lekkere Parmezaanse kaas. Daar durven we 's nachts wel eens van dromen. Wij snappen helemaal waarom iedereen fan is van pasta op restaurant. Gelukkig kan je die perfect thuis maken. Met de juiste technieken maak je die pasta vanop restaurant gewoon in je eigen keuken.

Durft jouw heerlijke signature spaghettisaus wel eens waterig uitvallen? Bij pasta draait het allemaal om emulsie, het moment waarop het water en vet in de saus gaan binden tot een romig geheel. Doe je daar perfect gare pasta bij, dan zal de saus aan de pasta blijven plakken. Na het smullen zou je bord dus helemaal sausvrij moeten zijn.

1 Kies de juiste pasta

Bij elke pastasaus past de juiste pastavorm. Bevat je pastasaus stukjes – denk aan pasta met kip, broccoli of artisjok-, dan gebruik je best stompe pasta, zoals orechiette.  Ga je dunne saus maken, zoals citroensaus, kies dan een dunne pasta uit, zoals capellini. Bij een dikke pastasaus past dan weer grovere pasta. De perfecte pasta carbonara maak je dus met penne of rigatoni.

2 Zo kook je pasta zoals op restaurant

Leg je jouw pasta eerst in het water om het dan aan de kook te brengen? Dat is de grootste nachtmerrie van elke Italiaan!

Pasta kook je in een ruime hoeveelheid water. Het water moet constant aan het koken zijn. Wanneer je pasta kookt in een kleine pot, koelt het water te snel af. Het gevolg? Minder lekkere pasta. Vergeet je water ook niet te zouten. Dat doe je niet alleen voor de smaak. Gezouten water kookt ook sneller. En een deksel op de pot helpt ook.

Lees meer pastatips onderaan de recepten

3 Perfect al dente pasta

Alle Italiaanse restaurants serveren hun pasta al dente. Maar hoe krijg je pasta perfect beetgaar? De perfecte gaartijd van pasta is 2 minuten korter dan aangegeven op de verpakking. Breng gezouten water aan de kook, giet de pasta erbij, en roer elke 30 seconden goed door. Zo voorkom je dat de pasta op de bodem van de pot gaat plakken. Een kookwekker instellen en de pasta goed in de gaten houden is de boodschap.

4 Pasta afgieten

Loopt de kooktijd af, giet de pasta dan meteen af in een vergiet. En dan nu de allerbelangrijste regel: spoel je pasta nooit met water. Want dan spoel je het zetmeel weg en dat heb je net nodig zodat de saus zal binden met de pasta. Schudt de pasta uit, en giet terug in de kookpot.

5 Mengen met de pastasaus

Meng de pastasaus onder de pasta en voeg 1/4 glas water toe. Roer goed door op een laag vuurtje voor ongeveer 2 minuten. Echte Italiaanse chefs gebruiken in plaats van water het kookvocht van de pasta. Let op, dat water is zout. Gebruik je kookvocht, dan zorgt je er best voor dat je pastasaus niet teveel zout bevat.

Naarmate je doorroert, zal de pasta de saus beginnen op te nemen. Voeg meer water toe – lepel per lepel- om het geheel vochtig te houden.

Lees meer pastatips onderaan de recepten

 

6 De perfecte pasta

Wanneer is de pasta klaar? Italianen spreken van emulsie wanneer de saus een fluweelachtige structuur begint te krijgen met een doffe doorschijnende glans. Heb je te lang gewacht? Dan zal het water in de saus door de warmte verdampen, en zal de saus uiteenvallen. Je zal dan vetparels beginnen zien. Dat is het teken dat je te lang geroerd hebt.

Niet getreurd, voeg gewoon weer wat water toe en roer verder. En de allerlekkerste pasta? Die serveer je meteen. Met wat Parmezaanse kaas erover, kan het smullen beginnen.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen