Meest recente artikelen

Problemen met je kerstmenu? Wij hebben de oplossing!

Voor een feestmenu op rolletjes

Problemen met je kerstmenu? Wij hebben de oplossing! Artikel

Alle pakjes liggen klaar onder de kerstboom, je gasten zitten gezellig aan het aperitief en dan... gaat het mis in de keuken. Stress! Maar niks wat je niet kunt oplossen.

Help, de soep is te zout!

Verdun ze met water (geen bouillon, dat is nog meer zout) en laat eventueel nog een beetje inkoken tot de gewenste dikte. Of doe er een scheutje citroensap of een snuifje suiker bij: dat leidt de smaakpapillen af. Wat je ook kan doen, is een aardappel in de soep leggen. Nog meer trucjes tegen zoute soep vind je hier.

Klik hier voor al onze feestelijke soepen.

Help, de saus is geschift!

Gaat het om een roomsaus, voeg dan een beetje extra room toe en roer om: de saus wordt zo weer glad. Bij een saus op basis van eierenbearnaisesaus bijvoorbeeld – die schift door een te hoge temperatuur, kun je een beetje ijskoud water toevoegen en omroeren.

Help, de saus is te dun!

Hét reddingsmiddel hiervoor is beurre manié: een koud mengsel van gelijke delen boter en bloem. Je mengt het met een vork tot een dikke pasta. Daar laat je klontjes van oplossen in de hete saus, waardoor ze mooi indikt. Ook sausbinder uit de supermarkt kan handig zijn, maar is minder goed te doseren.

Help, er zitten klontjes in de saus!

Giet de saus door een zeef in een nieuw pannetje.

Help, het vlees is te droog!

Lepel er al wat saus over voor je gaat serveren.

Help, de groenten zijn aangebrand!

Regel nummer één: niet roeren! Neem een nieuwe pan en giet er de groenten in over, de aangebrande stukjes laat je in de aangebrande pan zitten. Met een beetje geluk proef je het niet. Is dat wel het geval, dan wordt het die zak sla uit de koelkast…

Help, de gratin is mislukt!

Voorzie vooraf al een snelle noodoplossing voor als het echt goed fout gaat. Hou een zak met een feestelijke slamengeling klaar in de koelkast, en leg een pak kroketten of pommes duchesse in de diepvriezer. Gaat het mis, dan doe je alsof er niks gebeurd is en tover je toch nog iets lekkers op tafel. En is je feestmenu toch helemaal gelukt zonder dat je de boel hebt moeten redden? Dan is het eten voor de volgende dag al klaar! Alleen nog een restje vlees of vis opwarmen.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen