Meest recente artikelen

Niet zomaar fluwelig… Wanneer wat is een soep ‘velouté’?

Ah oui, évidemment!

Niet zomaar fluwelig… Wanneer wat is een soep ‘velouté’? Artikel

Een traditioneel soepje dat steeds terugkeert is de 'soep velouté'. Het betekent fluwelig, maar dat maakt niet van elke fluwelige soep een velouté. Wat is het dan precies?

Bisque, bouillon, consommé, juliennesoep: kookboeken staan vol soepjes met elk hun eigen bereiding. Een daarvan is de ‘soep velouté’, een zachte en romige soep.

Fabuleuse liaison

Het verschil met een gewone gladde soep is de samenstelling van de velouté. Er gaat namelijk een mengsel van eierdooiers en room in, dat van een gewone soep een velouté maakt. Het is een manier om de soep te binden.

De soep wordt eerst gemixt en gezeefd. Net voor het opdienen wordt de liaison’ toegevoegd. Dit mengsel van eierdooier en room (en soms ook nog boter) maakt de soep fluwelig.

Maak van je een soep velouté deluxe

Velouté kun je uiteraard elke dag eten. Maar ze wordt ook vaak geserveerd bij feestelijke gelegenheden of in klassiekere restaurants. Daarom wordt ze dikwijls nog afgewerkt met extra fancy garnituur, zoals reepjes kip, garnalen of aspergepunten. Dat maakt er een feestelijk soepje van.

Veelzijdige velouté

Je kunt dit romige soepje met verschillende ingrediënten maken. Met groenten als champignons, frisse kervel, broccoli of de lekkerste asperges. Je kunt kiezen voor een velouté van groenten, met vis of kip. Velouté kan zelf koud kunnen geserveerd worden, zoals een gazpacho. Deze ‘velouté glacé’ is een goed optie wanneer het ’s zomers heet wordt.

Zo maak je van je een soep velouté

  • Maak de soep volgens het recept. Mix en zeef ze vervolgens..
  • Splits de eieren en hou enkel de eierdooiers. Deze klop je luchtig met de room. Zo ontstaat de liaison.
  • Doe de liaison bij de soep om te binden maar laat ze niet meer koken.
  • Werk de soep eventueel af met extra’s en serveer.

Tip: omdat er room in de soep gaat, is het een minder goed idee om de velouté in te vriezen. De soep zou immers kunnen schiften als je ze opnieuw opwarmt. Een beter plan is de soep invriezen voor je de liaison erbij doet en deze toevoegen na het opwarmen.

Lekker recepten voor soep velouté

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen