Meest recente artikelen

Deglaceren, wat is dat?

Dé truc voor een saus vol smaak

Deglaceren, wat is dat? Artikel

Je vindt het woord ‘deglaceren’ vaak in recepten voor vlees met een sausje. Het klinkt chic, maar wat wil het nu eigenlijk zeggen? En: waarom en hoe doe je het?

Deglaceren is een duur woord voor 'blussen'. Je leest in een recept vaak 'blus nu met wijn of bouillon', als stapje na het vlees of vis bakken. Dat is dus gewoon hetzelfde. En het enige wat je nodig hebt, zijn een houten spatel en een vuile pan.

Deglaceren wil zeggen dat je na het braden van vlees, vis of gevogelte de aanbaksels losmaakt met vloeistof. Dat kan met bouillon, wijn, bier, water of azijn, afhankelijk van het recept. De vastgekoekte restjes dienen als basis voor een saus. De gekarameliseerde aanbaksels zitten namelijk vol smaak. Door het blussen los je die pure smaak op in vloeistof. Zo kun je deze opnieuw toevoegen aan het gerecht.

Deglaceren, hoe doe je dat?

Haal het vlees, gevogelte of de vis na het bakken uit de braadpan en hou warm. Laat de gebruikte pan op het vuur staan. Op de bodem plakken nu stukjes van gebakken vlees en groenten. Terwijl de pan nog warm is, doe je er een paar eetlepels wijn, bier, bouillon… bij. Als de vloeistof kookt, schraap je met een houten lepel de aangekoekte stukjes los. Door de hete vloeistof lossen ze makkelijk op. Zo heb je in een paar minuten tijd een vloeibare fond vol smaak. Die fond is de basis voor je saus bij het gerecht. Extra handig: je kunt de pan daarna ook makkelijker schoonmaken.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen