Meest recente artikelen

Welk mes gebruik ik best?

Welk mes gebruik ik best? Artikel

Professionele chefs zweren bij een goed mes. Ook thuis vraagt snijwerk om kwaliteitsmateriaal. Welke messen kun je goed gebruiken?

Koksmes of chefmes

Het meest universele keukenmes is het koksmes of chefmes. Het dient om ingrediënten in stukken te snijden en fijn te hakken. Het lemmet is ongeveer 20 cm lang en de snijkant loopt mooi rond uit zodat je al wiegend kunt snijden.

Vleesmes

Om vlees in stukken en fijne plakjes te snijden of om te 'trancheren', gebruik je een vleesmes. Het heeft een tamelijk breed en lang lammet. Hoe slanker het mes, hoe makkelijker het trancheert.

Officemes

Dit is de kleinere versie van het koksmes. Het dient vooral om groenten en kleine vruchten te schillen, te schrapen en in plakjes te snijden. Het lemmet is zo'n 10 cm lang.

Tomatenmes

Dit is een getand mes dat makkelijk door de schil van tomaat en paprika snijdt, en door alle andere groenten en vruchten met een harde schil die binnenin zacht zijn. Tomaten kun je ook snijden met een goed scherp officemes, maar het tomatenmes geeft het beste resultaat.

Wiegmes

Dit is een handig mes om kruiden te hakken. Ook pizza of taart kan je er makkelijk mee snijden.

Visfileermes

Het visfileermes heeft een buigzaam lemmet. Zo kan je plat tegen de graat snijden en kan het mes de vorm van de graat perfect volgen. Je kan er ook vlees, zoals ham, mee in reepjes of plakjes snijden.

Japans Santukomes

Dit mes wordt gebruikt om groenten en vis in plakjes te snijden, om dobbelsteentjes te maken en om fijn te snijden. Het mes heeft een rechte snede en is daardoor vlijmscherp. Het is lichter dan een Europees mes omdat je er niet wiegend mee snijdt, maar van achter & boven naar voor & beneden.
Sommige santukomessen hebben kleine kuiltjes aan de zijkanten die voorkomen dat vette vissoorten of plakjes groenten aan het lemmet blijven plakken. Het lemmet is vrij breed. Japanse chefst gebruiken het ook om ingrediënten op te scheppen en in de pan te gooien.

Uitbeenmes

Dit smalle en slanke mes heeft een flexibel lemmet dat heel makkelijk tussen vlees en botten snijdt. Handig voor het uitbenen van gevogelte en voor het verwijderen van huis, pezen, vliezen en vet.

Broodmes

Een broodmes is een getand mes om brood, gebak en fruittaarten te snijden. De tandjes kunnen een zachte of een scherpe golving hebben. Geef de voorkeur aan een broodmes met een zachte golving, dan snijdt scherper en je krijgt minder kruimels.

Uit Libelle Lekker nr.8, 2012, p.55

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen