Meest recente artikelen

Hoe weet je of je gepekelde groenten nog goed zijn?

En hoe bewaar je ze het best?

Hoe weet je of je gepekelde groenten nog goed zijn? Artikel

Of je nu een pot zure uitjes hebt gekocht, zelf augurken hebt opgelegd of aan het fermenteren bent geslagen… Hoe weet je of je die gepekelde groenten nog goed zijn? En hoe zorg je ervoor dat je ze zo lang mogelijk kunt bewaren?

Pekelen is een erg goede én lekkere manier om groenten héél lang te kunnen bewaren. Hoe lang je gepekelde groenten goed blijven, hangt af van waar en hoe je ze bewaart. Bij producten uit de winkel, zou de houdbaarheidsdatum een goede aanwijzing kunnen zijn. Die wordt echter heel strikt bepaald. Zo blijven opgelegde groenten vaak maanden langer prima, mits je ze correct opslaat.

Hoe lang blijven gepekelde groenten goed?

Ongeopende potten zijn in principe onbeperkt houdbaar, op kamertemperatuur. Als je het goed hebt gedaan, geldt dit eveneens voor groenten die je zelf hebt opgelegd. Vers gepekelde of gefermenteerde groentjes die je in de koelafdeling haalt of snel zelf maakt voor bijvoorbeeld een slaatje? Die gaan de koelkast in.

Ook geopende bokalen horen daar thuis. Die aangebroken pot augurken in de koelkast blijft tot twee jaar perfect eetbaar als je hem telkens opnieuw goed afsluit. Haal de groenten steeds met een schone vork uit de pot. Laat 'm ook niet onnodig lang op tafel staan.

Tip: opgelegde groenten na opening invriezen is een minder goed idee. Dat gaat ten koste van de smaak en textuur. Zonde dus.

Waaraan merk je dat gepekelde groenten niet meer goed zijn?

Bewaar je gepekelde groenten niet zoals het hoort, kunnen ze nog voor datum slecht worden. Daarom is het belangrijk om ze steeds te checken op volgende punten.

  • De pot: staat het deksel van de bokaal bol? Dan is er iets fout gelopen tijdens het pekelen of fermenteren. Als de pekel bruist, is er ook iets niet pluis.
  • Schimmel: het lijkt evident maar toch… Schimmel die op de pekel drijft of beschimmelde groenten? Weg ermee!
  • Kleur: check de groenten én de pekel op verkleuringen. Groenten die dof of vaal ogen en een troebele pekel zijn alarmsignalen die je beter niet kunt negeren.
  • Geur: vertrouw op je neus. Bedorven gepekelde groenten die niet meer goed zijn, ruiken erg onaangenaam.

Meestal merk je het meteen als je de pot opent of je opgelegde groenten nog eetbaar zijn. Twijfel je? Dan is dat alvast een heel goede reden om de hele bokaal meteen weg te gooien.

Ga zelf aan de slag…

Zin gekregen in gepekelde groentjes? Hier zijn onze allerlekkerste recepten. Wil je deze bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen