Meest recente artikelen

Bokalen steriliseren: zo doe je dat

In enkele stappen word je de Queen van de Confituur!

  • Deel dit artikel:
Bokalen steriliseren: zo doe je dat Artikel

Zelfgemaakte confituur of chutney bewaar je in een gesteriliseerde bokaal. Geen idee hoe je daaraan begint? Raadpleeg dan hier ons stappenplan.

  1. Was bokalen, deksels en rubbers goed af in heet water met wat soda, spoel goed na en laat ze omgekeerd uitlekken op een schone keukenhanddoek.
  2. Leg de bokalen 10 minuten in kokend water, of zet ze 10 minuten in de oven, voorverwarmd op 150°C om ze te steriliseren. Of doe het op de gemakkelijke manier: zet ze (zonder andere afwas) in de vaatwasser en laat het heetste programma draaien.
  3. Vul de bokalen terwijl ze nog warm zijn en zorg ervoor dat je niet morst op de randen. Een trechter kan hierbij handig zijn. Sluit de bokalen. Bokalen met een schroefdeksel laat je ondersteboven afkoelen, bokalen met een rubber en klemsluiting laat je gewoon rechtop afkoelen.

Je kan speciale bokalen kopen met een rubberen ring of beugelsluiting (weckpotten), maar je kunt ook perfect je oude confituurpotjes recycleren. Kijk wel altijd na of het deksel nog goed sluit en geen roestsporen vertoont.

Onmisbare hulpjes

Deze tools zijn trouwens onmisbaar als je zelf confituur maakt:

  1. Een kookpot met dikke bodem waarin het fruit langzaam kan pruttelen zonder dat het verbrandt of overkookt.
  2. Lange, houten lepel met steel van minstens 30 cm om te roeren.
  3. Als je gelei of jam maakt en het ingekookte vocht daarvoor wilt gebruiken, moet je dit eerst filteren met een neteldoek voor de helderheid.
  4. Een schuimspaan om tijdens het inkoken de schuimlaag of de pitjes van het fruit te scheppen.
  5. Een trechter om knoeien te voorkomen als je de confituur in kleine potjes schenkt.
  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen