Meest recente artikelen

De houdbaarheidsdatum: wat is het verschil tussen THT of TGT?

Wij klaren het uit

De houdbaarheidsdatum: wat is het verschil tussen THT of TGT? Artikel

Jaarlijks gooien we met z’n allen veel meer eten weg dan eigenlijk nodig is. Vaak is het eten nog gewoon houdbaar en hoeft dat helemaal niet in de vuilnisbak te belanden. Een van de redenen is dat we de houdbaarheidsdatum vaak verkeerd lezen. Een woordje uitleg.

Op de verpakking van voedingsmiddelen kunnen verschillende afkortingen staan met een houdbaarheidsdatum erachter. Dit betekent…

THT

'Tenminste houdbaar tot'. Deze afkorting zie je het meest staan op verpakkingen. Het staat meestal op producten die niet snel bedervendroge pasta bijvoorbeeld, gedroogde kruiden, thee, koekjes of een blik tomaten. Als de THT-datum verstreken is, kun je het nog gewoon eten zonder gevaar voor je gezondheid. Alleen kan de kwaliteit van het product achteruitgaan: de kleur, de geur, de textuur …  Dit is anders bij gekoelde producten zoals yoghurt of kaas bijvoorbeeld. Als de verpakking nog gesloten is, kun je deze producten ook nog eten/drinken na de THT-datum, maar het is wel verstandig om ze eerst goed te controleren. Kijk ernaar en ruik eraan: merk je iets raars, gooi het dan weg.

TGT

'Te gebruiken tot', eigenlijk zegt de naam het al. Deze producten kun je maar gebruiken tot de datum die erop staat. Het gaat meestal om gekoelde producten zoals voorverpakte gesneden of bereide groenten en vlees. Na deze datum kun je de producten het beste gewoon weggooien, want als je ze toch opeet, kun je er ziek van worden. Wel kun je ze vaak goed invriezen (natuurlijk vóór de TGT-datum), waardoor je de houdbaarheid zelf kunt verlengen.

Producten zonder houdbaarheidsdatum

Er zijn ook producten waarop wettelijk geen houdbaarheidsdatum hoeft vermeld te worden. Dat zijn bijvoorbeeld:

  • vers brood en andere gebakproducten die normaal binnen de 24 uur verbruikt worden
  • verse groenten, wanneer ze niet geschild of versneden zijn
  • suiker en zout
  • azijn
  • dranken met een alcoholgehalte boven de 10%

Maar … er is een maar

Het spreekt voor zich dat de vermelde houdbaarheidsdatum alleen geldt als producten op de juiste manier bewaard zijn. Vlees, vis en zuivel in de koelkast bijvoorbeeld, bloem en olie op een droge, donkere plek… Producten op de verkeerde manier bewaren kan ervoor zorgen dat ze sneller bederven.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen