Meest recente artikelen

Voedsel bewaren: zo doe je dat!

Zo hou je je voeding langer lekker

Voedsel bewaren: zo doe je dat! Artikel

Voedsel bewaren is niet altijd even makkelijk. Daarom verzamelden wij de belangrijkste informatie en tips voor jou op een rij.

Al je voedsel bewaren als een pro? Dat doe je met deze tips:

Voedsel bewaren in de koelkast: welke temperatuur stel je ze in?

4°C is ideaal. Bij die temperatuur groeien bacteriën, schimmels en ziekteverwekkers nauwelijks, wat betekent dat je voedsel veel minder snel bederft. Een lagere temperatuur kost onnodig veel energie, een hogere temperatuur houdt je eten niet lang genoeg goed. Tegenwoordig geven veel koelkasten zelf de temperatuur aan, maar je kunt ook een speciale koelkastthermometer kopen. Leg die in de koelkast, hou de koelkast gesloten en lees na anderhalf uur de temperatuur af. Herhaal dit op verschillende plekken, want het is niet overal even koel. Behalve bij extreme hitte is het meestal voldoende om de koelkast op 60% van zijn vermogen te zetten. Stel de koelkast iets kouder af als je er veel ongekoelde zaken in zet. Opgelet: laat de koelkast niet onnodig lang open staan.

Wat hoort niet in de koelkast?

Fruit mag in de koelkast, maar dan moet je het meteen opeten nadat je het er hebt uitgehaald. Aardappelen worden zanderig en zoet in de koelkast. De koude zorgt ervoor dat het zetmeel sneller in suiker wordt omgezet. Ook uien en look bewaar je beter elders: door het vocht worden ze muf. Brood droogt dan weer uit in de koelkast, steek het in een broodtrommel.

Wat kan in de diepvries?

Brood, boter, soepen, sauzen, restjes, maar ook eiwit, gember, kruiden zoals citroengras en rode pepertjes kun je perfect in de diepvries bewaren. Opgelet: zorg er altijd voor dat het voedsel in een afgesloten plastic zakje of bewaardoos zit.
(Al dan niet gekookte) eieren, een zak geopende koffie(bonen) en melk mag je écht niet in de diepvries bewaren.

Wat is de twee-urenregel?

Bederfbare voedingswaren, ook restjes, die langer dan twee uur op kamertemperatuur hebben gestaan, zijn een geliefkoosd terrein voor bacteriën. Na twee uur kunnen er zoveel bacteriën zijn dat het eten niet langer als veilig kan beschouwd worden. Niet meer opeten dus!

Hoelang blijven droge producten goed?

Droog voedsel bewaren (denk aan suiker, spaghetti, bloem, kruiden en specerijen) doe je op een droge, frisse en donkere plek. Deze producten zijn lang houdbaar omdat ze geen vocht bevatten. Bacteriën kunnen zich niet vermeerderen in een droge omgeving. Bewaar de producten het liefst in luchtdichte potten of flessen, buiten het bereik van licht en warmte.

En wat met noten?

Als je noten lang wilt bewaren, steek je ze het best luchtdicht verpakt in de koelkast. Zo voorkom je dat ze olie afgeven. Ben je van plan ze snel op te eten, dan kunnen ze in een afgesloten doosje in de kelder of keukenkast. Ook notenolie zet je na opening beter in de koelkast.

Hoe voorkom je beestjes in bloem?

Die piepkleine zwarte beestjes in bloem, meel en graanproducten teren op zetmeelrijke producten. Ze komen niet van buiten, wel uit eitjes die een vrouwtjesinsect in het product heeft gelegd. Besmetting is moeilijk te voorkomen, omdat de beestjes altijd wel een kiertje in de kast vinden waardoor ze naar binnen kruipen. Het enige wat je kunt doen, is je graanproducten in afgesloten dozen of bokalen van hard plastic of glas bewaren op een koele, droge plek. Bloem moet wél kunnen ademen, een glazen pot of papieren zak is ideaal.

Voedsel bewaren anno 2022: wat is vacumeren?

Chips, koekjes, cornflakes,… laat je de zak één dag wat openstaan, dan verliezen die hun kraak en smaak. Dé oplossing: vacumeren. Met een vacuümmachine kun je voedingswaren luchtdicht en zonder zuurstof bewaren in speciale zakken of dozen, waardoor ze niet smakeloos en zacht worden én langer goed blijven. Het systeem is ideaal voor muesli en granen, crackers, koekjes, cornflakes, noten,… Je hebt al een goede vacuümmachine voor thuisgebruik vanaf 75 euro.

Onze toptips

• Voedsel bewaren gaat meestal niet samen met licht en warmte. Schimmels en bacteriën groeien al bij een temperatuur hoger dan 4°C. Laat gekoelde producten zoals melk, vlees(waren) en boter dus nooit langer dan een halfuur uit de koelkast staan. Melk die een uur minder fris heeft gestaan, is een dag minder lang houdbaar. Laat warm eten altijd eerst afkoelen voor je het in de koelkast stopt, bijvoorbeeld in een koudwaterbad.
• Zorg ervoor dat je eten niet in contact komt met je handen of speeksel. Lik niet aan een lepel waarmee je nadien nog in de pot zit, bijvoorbeeld bij confituur en ijs, want je eten beschimmelt er snel van. Proef tijdens het koken ook steeds met een nieuwe, schone lepel.
• Grote hoeveelheden in huis? Vries meteen de helft van wat je koopt of bereidt in. Brood, bolognesesaus, stoverij… ze blijven echt lekker. Verdeel wat je wilt invriezen meteen in porties: des te handiger als je het later wilt opeten.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen