Meest recente artikelen

Al jouw vragen over asperges beantwoord

SOS Sofie

Al jouw vragen over asperges beantwoord Artikel

Redactrice Sofie beantwoordt de vragen die in de mailbox van Libelle Lekker binnenkomen. In dit artikel beantwoordt Sofie al jullie vragen over asperges. Bekijk zeker ook de video!

Redactrice Sofie beantwoordt al jouw vragen over asperges. Ook een culinaire vraag? Stuur ze naar lekker@libelle.be

Video: het antwoord op al jouw vragen over asperges

Peter: "Hoe kun je asperges het best bewaren?"

Ongeschilde en onbereide asperges hou je het langste vers door ze in een vochtige keukenhanddoek te wikkelen en in de groentelade van de koelkast te bewaren. Zo zijn ze 3 à 5 dagen houdbaar. Heb je ze al geschild en/of bereid? Dan kun je ze nog 1 dag bewaren in de koelkast.

Ann: "Moet je de houtige uiteindes van asperges afbreken of afsnijden?"

Zorg er in elk geval voor dat de asperges die je koopt, zo vers mogelijk zijn. Anders drogen de uiteinden uit en kan het zijn dat je nogal veel van de asperge verliest. Verse asperges 'kriepen' een beetje als je ze over elkaar wrijft. Schil de asperge van boven naar beneden toe en buig vervolgens het uiteinde zachtjes door: de asperge breekt op het juiste punt. Betrouw je het niet, dan kun je ook gewoon een stukje van zo'n 4 cm afsnijden.

Marleen: "Schil je asperges voordat je de harde uiteindes afbreekt of erna?"

Het kan en mag allebei, maar ik breek de uiteinden af nadat ik ze geschild heb. Dan zie je meteen ook of er nog ergens draadjes zitten en of je eventueel nog een stukje extra moet schillen.

Jacqueline: "Waarom zijn asperges zo duur?"

Witte asperges zijn redelijk prijzig omdat ze maar een kort seizoen verkrijgbaar zijn: het is wat afhankelijk van het weer, maar algemeen genomen zijn ze er tussen half april en 24 juni – de langste dag. Bovendien is het oogsten of 'steken' van asperges handwerk, én zijn het meerjarige planten. Het duurt enkele jaren vooraleer je van je planten asperges kunt oogsten. Dat alles samen maakt dat ze inderdaad duur zijn.

Natalie: “Kun je asperges invriezen ? En moet je ze dan eerst blancheren?”

Ja, dat kan! Je hoeft ze alleen maar te schillen en het harde uiteinde af te breken. Daarna leg je ze mooi naast elkaar in een diepvrieszakje of -doosje en vries je ze rauw in. Ga je ze klaarmaken, dan hoef je ze niet eerst te ontdooien. Leg ze meteen in het kokende water of stoom ze gaar. In dit artikel lees je er alles over.

Bart: “Moet je groene asperges ook schillen?”

Nee, dat is meestal niet nodig, tenzij het hele dikke exemplaren zijn.

Katleen: “Ik las dat je soep kunt maken van de schillen van asperges. Hoe doe je dat?”

De schillen en de afgebroken uiteinden van asperges kun je nog gebruiken. Soms worden ze mee gekookt met de asperges, om zo veel mogelijk smaak te behouden. Of je kunt ze apart koken. Waar je ook voor kiest, gooi het kookwater niet weg want dit wordt je bouillon.  Het aspergekookvocht is ook prima te gebruiken als bouillon voor een aspergerisotto, trouwens. Ontdek hier het recept voor een heerlijke aspergevelouté.

Paula: “Mijn asperges breken bij het schillen. Wat is de truc?”

De truc is je asperge plat te leggen. Chefs leggen ze meestal op de bodem van een omgekeerd pannetje, maar plat op de snijplank gaat ook. Schil ze voorzichtig van net onder het kopje naar beneden. Of gebruik een dubbelzijdige dunschiller: het gaat extra snel en je hebt maar half zoveel kans dat de asperge breekt.

Ellen: “Ik wil asperges maken, maar heb geen aspergepan. Wat nu?”

Het voordeel van een aspergepan is dat de kopjes boven water kunnen blijven en zo zachtjes gaar gestoomd worden. Zorg er in dat geval voor dat je de asperges allemaal mooi even lang snijdt en ze goed samenbindt met keukentouw. Ik heb zelf ook geen aspergepan, maar ik kook de asperges in een ruime hapjespan waarin ze tijdens het koken niet te veel bewegen. Ze worden (zeker de kopjes) wel iets zachter dan wanneer je ze rechtop kookt. Let wel op dat je ze voorzichtig uit de pan haalt, zodat de asperges niet breken. Een schuimspaan is hier handig bij. Laat asperges niet te hevig koken: zachtjes pruttelen is goed. Als ze klaar zijn, laat je ze schrikken in koud water om het kookproces te stoppen, zodat ze niet te zacht worden. Je kunt asperges trouwens ook goed stomen of grillen in de grillpan of op de barbecue.

Geraldine: “Hoeveel asperges moet ik voorzien per persoon voor asperges à la flamande?”

Voor een hoofdgerecht wordt ongeveer een halve bussel (6 à 8 stuks of zo’n 250 à 300 g) per persoon gerekend.

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen