Meest recente artikelen

Al jullie vragen over quiche bakken beantwoord

SOS Sofie

Al jullie vragen over quiche bakken beantwoord Artikel

Redactrice Sofie beantwoordt de vragen die in de mailbox van Libelle Lekker binnenkomen. In dit artikel beantwoordt Sofie al jullie vragen rond quiche bakken.

Elk jaar belanden er heel wat vragen in onze mailbox. Redactrice Sofie beantwoordt ze hier. Ook een vraag? Stuur ze naar lekker@libelle.be

Ann: "Kun je een quiche terug opwarmen en blijft die dan krokant?"

Ja, dat kan. We zouden 'm wel ontvormen en gewoon op het rooster in de oven opwarmen, 15 à 20 minuten op 160°C. Zorg er wel voor dat de bodem van je quiche goed stevig is. Quiche hoef je trouwens niet op te warmen, je kun 'm ook koud eten: lekker als je gaat picknicken.

Brigit: "Moet je de bladerdeegbodem van een quiche eerst voorbakken voor je 'm vult, of kan alles in één keer?"

Als je houdt van een krokante korst, zouden wij de bodem blind voorbakken – of je nu kruimeldeeg of bladerdeeg gebruikt. Hier vertellen we uitgebreid hoe je dit doet. Voor een krokante bodem gebruik je trouwens best een metalen taartvorm: glas, keramiek of siliconen geleiden de warmte minder goed, waardoor je korst nooit mooi krokant wordt.

Erika: "Ik hou van quiche maar er moeten zoveel eieren in. Kan ik er niet wat minder in doen?"

Dat zouden we niet aanraden, Erika. De eieren dienen, behalve voor de smaak, ook om de vulling te laten stollen. Je houdt je best gewoon aan de hoeveelheden in het recept.

Patricia: "Mijn quiche komt altijd mooi omhoog, en zakt dan in bij het afkoelen. Wat kan ik daaraan doen?"

Quichehoort eigenlijk niet te rijzen. Meestal komt dit doordat er te veel lucht in het eimengsel is geklopt. Gewoon mengen is voldoende, je hoeft het dus niet op te kloppen. En wanneer je de quiche in een te hete oven zet, zal hij ook de hoogte in gaan. Beter een iets lagere temperatuur dus, 180 à 200°C is ideaal.

Hilde: "Ik kan mijn quiche nooit in mooie punten snijden. Is er een trucje?"

Ja, dat is er: hou in het midden van je quiche een plekje vrij waar je geen groenten legt. Je ziet dit niet wanneer je alles overgiet met het eimengsel, maar wanneer je dan begint te snijden, kun je nette puntjes maken die niet afbreken. Gebruik altijd een groot, scherp mes om je quiche te snijden.

Charlotte: Is het beter om de groentevulling te mengen met het ei-roommengsel, of kan ik ook gewoon de groenten op de bodem doen en het eimengsel erover gieten?

Dat hangt er een beetje vanaf. Als de groentevulling bestaat uit blokjes, of roosjes broccoli bijvoorbeeld, dan giet ik het eimengsel er gewoon nadien over. Maar maak je een vulling met spinazie of met prei, dan meng ik die eerst met het eimengsel: het wordt dan mooier verdeeld. Anders krijg je zo'n laagje prei met daarop een laag ei, dat is minder mooi.

Jenny: "Kun je quiche invriezen?"

Ja, dat kan. Bak de quiche zoals normaal en laat 'm volledig afkoelen. Dan kun je kiezen: vries je de quiche in in punten, verpak ze dan individueel in een diepvrieszakje en laat er zo veel mogelijk lucht uit. Vacuüm verpakken is nog beter. Vries je de quiche in z'n geheel in, ontvorm 'm dan, verpak 'm in meerdere lagen vershoudfolie en vervolgens in aluminiumfolie. Diepgevroren quiche blijft 3 maanden goed. De quiche opwarmen doe je best door 'm diepgevroren (zonder vorm) op het ovenrooster te zetten, en 20 à 25 minuten op 180°C te verwarmen.

Lees hier alles over quiche invriezen.

Marielou: "Een vriendin vertelde me dat ik quiche beter niet opwarm in de microgolfoven. Waarom is dat?"

Dat komt doordat de quiche dan z'n krokante korstje verliest: hij wordt wak in de microgolfoven.

Tom: "Moet er altijd kaas in quiche? Ik lust geen kaas."

Nee, meer zelfs: het originele recept voor quiche lorraine bevat helemaal geen kaas. Het zijn de eitjes die je quiche binden en kleur geven. Kaas kun je dus gerust weglaten. Ontdek hier ons ultiem recept.

Yves: "Hoe lang moet een quiche in de oven?"

Een quiche bak je, afhankelijk van het recept, zo'n 45 minuten op 180°C of 30 minuten op 200 à 220°C. Je quiche is klaar als de vulling goed gestold en stevig is, durf er dus gerust een keertje aan te voelen. Op 180°C krijg je een zachte vulling, op 200°C of meer een krokante en mooi bruin gekleurde vulling.

Hoe weet je of je quiche goed gebakken is? Ontdek het hier.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen