Meest recente artikelen

Al jullie vragen over brood bakken beantwoord

SOS Sofie

Al jullie vragen over brood bakken beantwoord Artikel

Redactrice Sofie beantwoordt de vragen die in de mailbox van Libelle Lekker binnenkomen. In dit artikel beantwoordt Sofie al jullie vragen rond brood bakken. Bekijk zeker ook de video!

Elk jaar belanden er heel wat vragen over bakken in onze mailbox. Redactrice Sofie beantwoordt ze hier. Ook een vraag? Stuur ze naar lekker@libelle.be

Thijs: "Ik bak zelf brood, maar het kruim is te droog en brokkelig. Hoe kan ik dit voorkomen?"

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je brood te kruimelig kan worden. Eerst en vooral de bloem: gebruik je volkorenmeel of veel zaden en pitten, dan is er meer vocht nodig dan voor brood van witte bloem. Zaden en pitten kun je vooraf laten weken. Voeg geen extra bloem of meel toe tijdens het kneden: daardoor kan het deeg te droog worden. Het is normaal dat brooddeeg in het begin plakkerig is, maar door lang en stevig te kneden (ik kneed 15 à 20 minuten met de hand en da's een stevige workout! In de keukenrobot volstaan 10 minuten meestal) komt dit vanzelf in orde. Laat je brood ook niet te warm rijzen, zeker niet bovenop de verwarming: ook dat kan voor kruimelig broodkruim zorgen. En wat ik tenslotte ook doe, is een koffielepeltje boter of olie toevoegen aan het deeg: dat maakt het kruim zachter en je brood blijft langer vers. Het zal even zoeken zijn wat bij jou de oorzaak is, maar eens je die gevonden hebt, zal je zeker en vast het lekkerste brood bakken.

Agnes: "Kun je brood bakken in een cakevorm?"

Ja, en zonder vorm lukt het ook, gewoon op de bakplaat.

Anita: "Kun je verse gist invriezen?"

Het kan, maar het gist zal van z'n rijskracht verliezen. Om altijd gist in huis te hebben, haal je beter een pakje droge gist in huis. Die blijft, als je het geopende pakje in de koelkast bewaart, wel een jaar goed. Van droge gist heb je wel maar 1/3 tot 1/2 nodig van het gewicht aan verse gist. Meer weten over gist? Hier worden al je vragen beantwoord.

Marie: "Hoe krijg ik de korst van mijn zelfgebakken brood krokanter?"

De beste manier om een krokante korst te krijgen, is je brood bakken in een (voorverwarmde) gietijzeren braadpan. Je maakt zo als het ware een oven in de oven. Het eerste deel van de baktijd blijft de deksel op de pan: zo blijft het vocht in je 'oventje' en rijst het brood goed. Daarna haal je de deksel van de pan en kan de korst lekker krokant worden. Deze werkwijze wordt bijvoorbeeld gevolgd in het recept voor dit heerlijke no-knead speltbrood.

Heb je geen gietijzeren pan, laat dan een bakplaat mee voorverwarmen onderaan in je oven. Giet, wanneer je het brood in de oven zet, 100 ml water in de hete bakplaat en sluit meteen de oven. Aan het einde van de baktijd open je de ovendeur zodat het vocht kan ontsnappen, en laat je het brood verder bakken met de ovendeur op een kier (als dit bij jouw oven niet lukt, open de deur dan een paar keer). Ontvorm het brood meteen als het klaar is en laat het afkoelen op een rooster.

Ellen: "Hoe bewaren jullie sandwiches, koffiekoeken en stokbrood voor gebruik de volgende dag?"

Harde broodjes, zoals pistolets en stokbrood, bewaar je best in een open papieren zak en op een droge plaats. Om ze weer krokant te maken, besprenkel je ze met een beetje water en zet ze net voor het serveren een minuutje of 5 in de oven op 180°C.

Zachte broodjes zoals sandwiches of rozijnenbolletjes bewaar je dan weer beter in een gesloten papieren zak, die je in een plastic zak stopt. Zo blijven ze lekker mals.

Koffiekoeken stop je beter in een plastic bewaardoos en zet je op een koele, donkere plaats (de kelder, bijvoorbeeld). Behalve wanneer er banketbakkersroom in zit: deze koeken bewaar je beter in de koelkast en eet je zo snel mogelijk op.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen