Meest recente artikelen

Dit is het lekkerst in de lente

Dit is het lekkerst in de lente Artikel

Wat is er tijdens de lente het lekkerst? Wij laten het je graag weten!

Friszure zuring

Deze blaadjes smaken het lekkerst als het niet zo warm is: hitte maakt zuring bitter. Knip ze dus volop in de lente, en gebruik de blaadjes in salades, soepen en eiergerechten. Warm kan ook, bij kip of varkensvlees bijvoorbeeld, maar net als spinazie slinkt dit kruid enorm als je het verwarmt. Reken dus zo'n 350 g per persoon. Zuring bulkt van de vitamine C en de omega-3 vetzuren en helpt bij de vertering van bijvoorbeeld vette vis. Het is een onmisbaar ingrediënt van paling in 't groen. Maar overdrijf er niet mee: door te veel zuring te eten kan je nierstenen krijgen.

Plezier van vlier

In de lente, vooral in de periode mei-juni, zie je in tuinen, langs beken en aan holle wegen overal geel-witte vlierbloesems staan. Een lust voor het oog en bovendien erg lekker. Plus ze (liever niet langs de straatkant) en kies de mooiste schermen uit. Vlierbloesem kan je niet wassen, want dan worden de bloemetjes bruin.

Kreeft uit zeeland

De bijzondere, ietwat zoete kreeft uit de Oosterschelde is nu op z'n best: tussen 1 april en 15 juli mogen deze luxebeestjes gevangen worden.

Knisperige kruiden

Lente, dat betekent jonge blaadjes en frisse smaken. Tuinkruiden zijn er à volonté en kunnen vanaf nu tot aan de bloei volop verwerkt worden in slaatjes en sausjes. Gebruik ze liefst rauw. Hoe jonger de blaadjes, hoe meer smaak ze hebben, dus profiteer ervan.
Lekkere combinaties:

  • basilicum & tomaat
  • bieslook & plattekaas
  • peterselie & worteltjes
  • dille & zalm
  • kervel & kabeljauw
  • munt & lamsvlees
  • dragon & venkel

Kruiden uit de volle grond hebben het meeste smaak. Dus als je plaats hebt voor een kruidentuintje is dat perfect. Haal wat plantgoed in huis, en met een minimum aan werk knip je voortaan je zelfgekweekte kruiden.

Artisjokkentijd

Vanaf april zijn er weer artisjokken. Kook ze in gezouten water met een scheutje citroensap en dip de blaadjes in een sausje, of verwerk de bodems in pasta, salade, risotto of op pizza.

Primeuraardappeltjes

In de schil gekookt en dan gebakken: nieuwe patatjes zijn een lekkernij. Kies voor Eerstelingen, Belles de Fontenaye of Jersey Royals. Tot half juni zijn ze onovertroffen. Hun schilletje is zo dun, dat je dat er gerust aan kan laten – want het bevat heel veel vitaminen.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen