Meest recente artikelen

Asperges à la flamande: ons ultieme recept

De Vlaamse topfavoriet

  • Deel dit artikel:
Asperges à la flamande: ons ultieme recept How to's

Asperges à la flamande of asperges op z’n Vlaams is een van de lekkerste gerechten die je in het voorjaar kunt eten. Om deze klassieker te maken zoals het hoort, volg je gewoon de volgende stappen.

1 Vertrek van topingrediënten

Als je maar vier ingrediënten gebruikt, moeten die stuk voor stuk top zijn. Haal lekker dikke en vooral ook kraakverse witte asperges in huis. Wrijf enkele asperges tegen elkaar: als ze een zacht piepend zingend geluidje maken, zijn ze vers. Reken voor een hoofdgerecht op 6 à 8 asperges per persoon, voor een voorgerecht zijn 4 stuks genoeg.

2 Een ijsbadje doet wonderen

Snij de onderste centimeters van de asperges en leg ze 15 minuten in een badje ijskoud water. Deze tip paste Escoffier al toe, en met succes. De stengel zuigt het water op, waardoor je ze makkelijker kunt schillen.

3 Schillen als een pro

Schil de asperges erg secuur, want de schil smaakt bitter en de vezels zijn onaangenaam. Begin dun aan het kopje en schil dikker als je dichter naar de onderkant gaat. Breek sowieso het houtige onderste stukje af. Zo zie je trouwens meteen of de asperges zorgvuldig geschild zijn.

4 Aspergepan of niet?

Asperges koken is niet moeilijk, al is er onder chefs veel discussie over. Een speciale aspergepot waarin de asperges rechtop staan, is handig, maar niet noodzakelijk. Zorg er wél voor dat je een ruime kookpot gebruikt. Er moet genoeg water in kunnen, zodat de asperges volledig onder water staan. Doe eerst de asperges in het water en breng het dan tot aan het kookpunt. Laat enkele minuten sudderen. Neem de asperges van het vuur en laat nog 10 minuten onder deksel doorgaren. Controleer of ze precies gaar zijn door ze onderaan te doorprikken met een vork. Schep de asperges uit het water en laat ze uitlekken op een propere keukenhanddoek. Bewaar het kookvocht, want hier kun je nog lekkere soep van maken.

5 Boter klaren doe je zo

Gebruik 300 g ghee of geklaarde kwalitatieve hoeveboter. Klaren doe je zo: smelt de boter rustig op een zacht vuur. Schep de witte restjes die komen bovendrijven met een kleine lepel uit de gesmolten boter. Giet de geklaarde boter in een andere pan en hou warm op een zeer zacht vuur.

6 Plet de eitjes

Breng een pannetje met water aan de kook voor de eieren. Leg 6 eieren in het kokende water en kook ze hard in zo’n 9 à 10 minuten. Koel ze nadien in koud water en pel ze. Splits het eiwit van het eigeel en plet ze in aparte kommetjes met een vork. Zorg dat je een mimosa bekomt en geen puree.

7 Geheime tip: aspergekookvocht

Spoel een bussel peterselie, laat uitlekken en knip er de steeltjes af. Snipper de blaadjes fijn. Meng de geprakte eieren met de warme geklaarde boter en de fijngesnipperde peterselie. Doordat het eigeel nog wat smeuïg is, wordt de boter beter opgenomen. Deze truc hebben we schaamteloos afgekeken van Peter Goossens. Kruid met versgeraspte nootmuskaat, peper en zout. Wij vinden het trouwens lekker om nog een klein scheutje aspergekookvocht toe te voegen. Dat zorgt voor een extra intense smaak.

Bekijk zeker ook eens deze andere aspergerecepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen