Meest recente artikelen

Asperges: alles wat je wil weten over deze voorjaarsklassieker

Onze nationale trots

Asperges: alles wat je wil weten over deze voorjaarsklassieker dossier

Eindelijk zijn ze er weer: lekkere asperges van bij ons. Geniet er snel van, want het aspergeseizoen duurt niet lang! Ontdek hier alles wat je wil weten over de asperge.

Asperges zijn een typische groente van bij ons, net als witloof of spruitjes. In april begint – tot groot plezier van elke kok en hobbykok – ook het aspergeseizoen, dat loopt tot 24 juni. Een vrij kort seizoen dus, en ook vrij vroeg op het jaar.

Waarom asperges zo prijzig zijn

Asperges zijn het ene jaar duurder dan het andere. Dat komt doordat de oogst weersafhankelijk is. Na een strenge winter, wanneer de ze pas laat beginnen te groeien en er dus minder aanbod is, kunnen de prijzen wel eens de pan uit swingen. Nog even afwachten, is dan de boodschap. Wat zeker ook een rol speelt, is dat het oogsten arbeidsintensief werk is: witte asperges worden met de hand uitgestoken, nog voor de kopjes door de aarde breken (want dan beginnen ze te verkleuren).

Bij ons zijn het vooral witte asperges die als delicatesse beschouwd worden (vandaar dat je ook wel eens hoort spreken over 'het witte goud'). In zuiderse landen staan eerder de groene op het menu. Het zijn scheuten van dezelfde plant, alleen zijn de witte afgedekt gebleven met grond en/of folie, en hebben groene asperges zonlicht gezien.

Wist je dat…

  • asperges caloriearm zijn (tenminste, zonder boter- of mousselinesaus 😉) en rijk aan vitamine C, E en B?
  • je kunt horen of ze vers zijn? Wrijf ze over elkaar, ze moeten kriepen. Bovendien mag de snijkant er niet droog uit zien.
  • je de schillen en harde uiteinden niet weg hoeft te gooien? Ze zijn een prima basis voor bouillon, die je dan later verwerkt tot aspergesoep.
  • asperges geoogst worden als ze 22 cm lang zijn?
  • als je asperges gegeten hebt, je urine een speciale geur krijgt? Dat komt door het asparaginezuur. Sommige mensen kunnen die geur echter niet waarnemen, en daar kunnen ze niets aan doen: het is genetisch bepaald.
  • de Britse prins Harry asperges zou eten tegen haaruitval? Het proberen waard (en in elk geval lekker).
  • je groene asperges (bijna) niet hoeft te schillen?
  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen