Meest recente artikelen

Al jouw vragen over stoofpotjes beantwoord

SOS Sofie

Al jouw vragen over stoofpotjes beantwoord Artikel

Redactrice Sofie beantwoordt de vragen die in de mailbox van Libelle Lekker binnenkomen. In dit artikel beantwoordt Sofie al jullie vragen rond stoofpotjes. Bekijk zeker ook de video!

Redactrice Sofie beantwoordt al jouw vragen over stoofpotjes. Ook een culinaire vraag? Stuur ze naar lekker@libelle.be



Lotte: "Ik wil stoofvlees maken maar heb geen mosterd in huis. Kan ik dat weglaten of vervangen?"

Sofie: "De mosterd in stoofvlees heeft twee functies: smaak geven aan de saus, maar het zuur van de mosterd maakt het vlees ook zachter. Als je geen mosterd in huis hebt, kun je best kiezen voor een zuurder bier (geuze bijvoorbeeld) en eventueel een eetlepel azijn toevoegen."

Lees hier ons ultiem stappenplan voor het allerbeste stoofvlees.

Tamara: "Ik vind dat mijn stoofvleessaus niet donker genoeg kleurt. Wat doe ik fout?"

Sofie: "Stoofvlees met een lichter gekleurde saus is niet minder lekker, maar we begrijpen je vraag. Eerst en vooral moet je het vlees mooi  laten kleuren in een kleefpan, zodat het vlees mooi donker kleurt en er aanbaksels in de pan zitten. Die aanbaksels ga je nadien losmaken door er donker bier (Westmalle, Orval…) aan toe te voegen. Soms is dit niet voldoende om een donkere saus te krijgen. Wil je dat toch liever, dan kun je een lepeltje appelstroop of bruine suiker of een klein stukje fondantchocolade toevoegen of een scheutje donkere sojasaus. Dit heeft natuurlijk wel een invloed op de smaak van je saus."

Hier ontdek je alles over bier (en wijn) in en naast stoofpotjes!

Naomi: "Om mijn ouders te helpen wil ik hun diepvriezer vullen met gerechtjes om op te warmen. Welke maaltijden kun je goed invriezen?"

Sofie: "Wat een goed idee, Naomi! Er zijn een heleboel stoofpotjes die je makkelijk kunt invriezen: stoofvlees, balletjes in tomatensaus, kipstoofpotjes,… Waar je wel wat moet mee opletten, is met bechamel- en roomsauzen: bij het ontdooien willen die wel eens waterig worden. Wil je toch bijvoorbeeld vol-au-vent in de diepvriezer bewaren, dan warm je die best au bain-marie weer op, waarbij je 'm regelmatig omroert. Of in de oven. Nog een laatste tip: vries je gerechten in in glazen bakjes die daarna meteen in de oven of magnetron mogen. Dat spaart afwas!"

Meer weten over het invriezen van stoofpotjes? We zetten hier al onze tips op een rijtje.

Francine: "Kan ik de emaillaag van mijn gietijzeren stoofpot laten herstellen of vernieuwen?"

Email is eigenlijk een laagje glas dat over het metaal van de kookpot wordt aangebracht. Door een thermische shock of door te hard op de rand van je pan te tikken met een metalen lepel bijvoorbeeld, kunnen er schilfertjes van het email springen. Afhankelijk van waar de pan afgeschilferd is kun je dit herstellen. Zit de beschadiging aan de buitenkant van de pan, dan kun je ze (laten) herstellen, als je kunt leven met een zichtbaar kleurverschil. Zit de beschadiging aan de binnenkant, dan zouden we dit niet doen. Afgebrokkeld email kan verder schilferen. Zo kunnen er scherpe stukjes glas in je eten terechtkomen. Wij zouden zo'n pan daarom niet verder gebruiken om in te koken.

Zo gaat je gietijzeren pan een leven lang mee.

Katty: "Ik maakte een stoofpotje met biefstukreepjes, maar die waren helemaal droog toen ik het serveerde."

Sofie: "Biefstuk is mager vlees, en dat droogt snel uit als het te lang verwarmd wordt. Bak daarom eerst de biefstukreepjes, haal ze uit de pan en hou ze apart. Daarna maak je de rest van het stoofpotje (in dezelfde pan, zodat je de smaak van de biefstuk niet verloren laat gaan). Wanneer het stoofpotje klaar is, voeg je die biefstukreepjes opnieuw toe en laat ze nog heel even doorwarmen."

Marieke: "Kun je tajine alleen in een tajine klaarmaken?"

Sofie: "Een tajine is een stoofpotje dat traditioneel in een kegelvormige schaal – de tajine – bereid wordt. De kegel dient om de stoom van het stoofpotje terug te laten slaan in de schaal. Dit lukt ook met een goede stoofpan, liefst met puntjes aan de binnenkant van het deksel: die zorgen ervoor dat de stoom omzet in druppeltjes en terug in de pan druppelt. Kort gezegd: een tajinegerecht kun je dus ook in een stoofpan maken. Maar het staat wel superleuk in een tajine, natuurlijk!"

Laat je inspireren door deze heerlijke tajinegerechten. Klaar om er één aan te schaffen? Zo kies je de juiste tajine.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen