Meest recente artikelen

Asperges koken: zo doe je dat het best

In enkele stappen naar perfectie

Asperges koken: zo doe je dat het best Artikel

Asperges zijn van zichzelf zo lekker dat veel recepten met asperges in de hoofdrol het moeten hebben van eenvoud en pure smaken. Dan is het natuurlijk wel erg belangrijk dat je ze perfect bereidt. Wij leggen stap voor stap uit hoe asperges koken het best gebeurt.

1. Asperges kiezen

Natuurlijk wil je de meest verse asperges op de kop tikken in de winkel. Daar hebben wij toevallig het perfecte trucje voor: neem twee asperges vast en rol ze in je handpalmen tegen elkaar. Hoor je een piepend of kriepend geluid? Dan heb je kraakverse asperges te pakken.

2. Asperges schillen

Niets vervelender dan een draderig stukje aan een voor de rest boterzachte asperge: daarom is het erg belangrijk om ze zorgvuldig te schillen. Tenminste, als het witte asperges zijn. Groene hoef je meestal niet te schillen. Schil de asperges van boven naar beneden met een dunschiller. Zet niet te veel druk: je hoeft niet te veel schil weg te halen.

Als je klaar bent, breek je het onderkantje van de asperge af: dat gebeurt automatisch op het ideale punt. Breekt het 'kontje' niet gemakkelijk af? Gebruik dan een mesje om er 3 à 4 cm af te snijden.

Gooi de onderkanten en de schillen van je asperges zeker niet weg! Je kunt ze gebruiken als basis voor een heerlijke saus of soep.

3. Asperges koken

En dan nu het moment suprême: de asperges koken. Dat kun je in een aspergepan doen, maar een vereiste is dat niet. Als je toch zo'n speciale pan gebruikt, moet je zorgen dat de asperges allemaal even lang zijn en liefst in een mooie bussel samengebonden zijn met keukentouw. Breng eerst gezouten water aan de kook, waarna je de asperges toevoegt. Zorg ervoor dat de kopjes net boven water staan. Zet het vuur iets zachter en laat de asperges (afhankelijk van de dikte) tussen de 10 en 15 minuten verder koken.

Heb je je asperges liever iets vaster? Kook ze dan iets korter dan 10 minuten, haal ze daarna van het vuur en laat ze nog zo'n 10 minuutjes nagaren in het warme water in de pan.

Geen aspergepan in huis? Geen probleem: kook de asperges dan in een pot met een voldoende grote diameter. Een hapjespan (een ruime pan met lage rand) is hier handig voor. Je hoeft de asperges niet samen te binden, maar legt ze gewoon in de pan met gezouten kokend water. Zorg ervoor dat het water niet te hevig kookt, zodat de asperges niet te veel bewegen: dan kunnen ze breken. Laat ze 10 à 15 minuten koken. Ook nu kun je de asperges weer maar kort laten koken en laten nagaren in heet water: in dit geval is de kooktijd dan iets minder dan 5 minuten. Nagaren zal zo'n 15 à 20 minuten kosten.

4. Klaar?

Om te testen of de asperges gaar zijn, bestaan er verschillende methodes.

  • Ten eerste moeten ze er glazig uitzien; een volledig ondoorzichtige (witte) asperge zal nog te hard zijn om op te eten.
  • Ten tweede kun je 'n asperge laten balanceren op je vork: buigt-ie een beetje door, dan is hij gaar.
  • Ten derde is er nog de priktest: prik voorzichtig met een aardappelmesje in de onderkant van de asperge, zoals je ook zou testen of een aardappel gaar is. Voel je amper weerstand? Dan mag je de asperges uit het water halen.

Doe dat trouwens erg voorzichtig: je hebt nu zo je best gedaan voor de perfecte asperges, dan wil je natuurlijk niet dat ze helemaal op 't einde breken! Uit de aspergepan kun je het busseltje makkelijk verwijderen. Heb je je asperges los gekookt, gebruik dan een schuimspaan om ze uit het water te halen zonder dat ze breken.

Aan de slag

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen