Meest recente artikelen

Al jullie vragen over courgette beantwoord

SOS Sofie

  • Deel dit artikel:
Al jullie vragen over courgette beantwoord Artikel

Redactrice Sofie beantwoordt de vragen die in de mailbox van Libelle Lekker binnenkomen. In dit artikel beantwoordt Sofie al jullie vragen rond courgettes. Bekijk zeker ook de video!

Hilde: “Moet ik courgette schillen?”

Sofie: “Nee, dat is niet nodig. De schil van een courgette is perfect eetbaar en de meeste vitaminen zitten net onder de schil. Als het niet moet, zou ik het niet doen. Alleen wanneer je een bereiding gaat maken waar ook een andere kleur in zit, zoals een soep waar ook tomaat of wortel in zit, zou ik de courgette schillen, zodat de schil de kleur van de bereiding niet verandert. Dan hou je alleen het witte gedeelte over en kun je soep maken zonder dat de kleur verandert.”

Katja: “Wat zijn originele combinatie met courgette voor in soep?”

“Courgette is prima om soep mee te maken, want het heeft een neutrale smaak, waardoor je courgette met heel veel groenten kunt combineren. Een courgettesoep is het mooiste als ze mooi groen is natuurlijk, daarom zou ik bij de tinten wit en groen blijven voor de andere groenten, zoals prei, spinazie, kervel, verse kruiden. Doordat courgette zo’n neutrale smaak heeft, mag ze wel wat pit krijgen in de soep. Doe een beetje citroenolie, geraspte citroenschil, gebrokkelde feta of versnipperd munt in de courgettesoep. Dat combineert prima met de neutrale smaak van de courgette.” Ontdek hier nog meer originele toppings.

Op zoek naar een originele courgettesoep? Bekijk deze 10 suggesties voor courgettesoep met een twist dan eens!

Leen: “Hoe krijg ik mooie lijntjes op mijn courgette als ik ze grill?”

Snij de courgette in plakjes (niet te dun) en bestrijk ze met een laagje olijfolie. Laat ondertussen je grillpan of barbecue goed heet worden en leg de plakjes er dan pas op. Laat de courgetteplakjes bakken tot ze een beetje glazig en doorschijnend worden. Dan komen ze ook vanzelf los van de grillpan. Als je ze eerder probeert om te draaien, zal dat mooie grillmotiefje aan de pan blijven plakken. Als je courgettes klaar zijn, zullen ze glazig zijn met een mooi ruitjesmotief.”

In deze video tonen we je hoe het moet! 

Christel: “Wat kan ik doen met de overvloed aan courgettes uit m’n tuin?”

“Als ik te veel courgettes heb, snij ik ze in blokjes of plakjes en stop ik ze in een diepvrieszakje in de diepvriezer om later op het jaar courgettesoep mee te maken. Je hoeft ze niet te blancheren, gewoon in plakjes of stukjes snijden, wat jij het gemakkelijkste vindt. Ik doe ze gewoon in een ziplock zakje, dan kan ik eruit nemen wat ik nodig heb. Ben je al die courgettesoep en gevulde courgettes beu, dan kun je ook eens een verrassend recept maken met courgette. Denk aan courgettecannelloni, courgetteconfituur of gemarineerde courgettes. Er zijn heel veel verrassende dingen die je kunt maken met courgette, hier vind je nog meer ideeën.”

Celine: “Hoe kan ik courgettes best bewaren?”

“In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, bewaar je courgettes best niet in de koelkast maar op een andere droge, koele plek, net zoals andere mediterraanse groenten zoals paprika of aubergine. Zo krijgen ze nog meer smaak. Je courgettes zijn op deze manier ongeveer 1 week houdbaar. In de winkel kies je trouwens best voor kleinere exemplaren, en laat ze ook in je tuin niet te dik worden. Kleine courgettes hebben veel meer smaak dan de grotere.”

Brigitte: “Is er een verschil tussen gele, groene en witte courgettes?”

“In de winkel vind je tegenwoordig heel wat soorten courgettes. De courgettes smaken bijna allemaal ongeveer hetzelfde. Ze zijn vrij neutraal van smaak en je kunt ze voor dezelfde bereidingen gebruiken. De bolcourgettes zijn wel ideaal om te vullen. Die presenteren mooi op een bord als je het kapje eraf snijdt en ze dan vult met bijvoorbeeld gehakt.”

Chantal “Kun je ook de bloemen van courgette eten?”

“Ja, dat klopt, alleen zijn ze bij ons niet zo makkelijk te vinden in de winkel. In Frankrijk of Italië zul je ze gemakkelijker vinden omdat ze daar vaker bereid worden. Meestal worden de courgettebloemen gevuld met ricotta of gehakt of een mengsel van vis en worden ze gefrituurd. Wat ook al eens gebeurt, is dat ze in fijne reepjes worden gesneden en door een salade worden gemengd, zo krijg je een heel kleurrijke salade.” Ontdek hier onze recepten met courgettebloemen.

Marianne “Mijn courgetti wordt vaak waterig. Hoe kan ik dat voorkomen?”

“Wat ik doe, is de courgetti kort wokken op een hevig vuur. Zo’n 3 minuutjes is al voldoende. Ik laat m’n wok eerst goed warm worden met een scheutje olijfolie erin. Dan voeg ik de courgetteslierten toe en wok ik ze zo’n drietal minuten. Ik kook ze nooit, want dan slurpen ze veel water op. Als er na het bakken toch wat water in de wok zou staan, kun je ze even in een zeef afgieten. Ik maak mijn saus ook iets dikker dan normaal, dan kan het geen kwaad als het water van de courgetti de saus een beetje verdunt.” Bekijk hier de lekkerste recepten met courgetti.

Bekijk de video

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen