Meest recente artikelen

Asperges schillen: dit is ons geheim

Extra snel, extra efficiënt

Asperges schillen: dit is ons geheim Artikel

Asperges zouden wij in het seizoen wel elke dag kunnen eten, maar asperges schillen vonden wij altijd best een klus. Tot we dit handige hulpmiddeltje ontdekten!

Asperges op z'n Vlaams: dat is écht lente in je bord. Maar je moet wel veel asperges schillen… En daar gaat het wel eens fout. Asperges die breken, schilletjes die in de dunschiller blijven zitten, en vooral, het duurt best lang. Daarom: onze tips om de klus zo snel en efficiënt mogelijk te klaren.

Van het puntje naar beneden

Het zijn vooral de witte asperges die geschild moeten worden: bij groene asperges is het vaak niet eens nodig. Als je weet hoe je best te werk gaat, is het niet moeilijk. Je kunt je asperges trouwens op voorhand schillen: rol ze daarna in een vochtige keukenhanddoek en bewaar ze (liefst niet langer dan één dag) in de koelkast, of vries ze geschild maar ongekookt in. Je hoeft ze niet te ontdooien alvorens ze te bereiden: gewoon uit de diepvriezer in het kokende water, komt helemaal goed.

Met een gewone dunschiller

Leg de asperges plat op een snijplank en neem een standaard dunschiller. Het topje van de asperge is zo delicaat, dat je het niet hoeft mee te schillen. Begin ongeveer 4 cm van het puntje, en schil de asperges naar de voet toe, met overlappende halen zodat je alle schilletjes mee hebt. Doordat de asperges op de snijplank liggen, breken ze niet. Af en toe zul je wel schilletjes uit je dunschiller moeten prutsen, zodat het schillen vlot blijft gaan.
Of doe het zoals een chef en leg de asperge plat op de bodem van een omgedraaid steelpannetje. Dat werkt iets makkelijker.

Is de asperge helemaal geschild, neem ze dan met beide handen vast en buig ze lichtjes: zo breek je op de juiste plek het houtachtige droge uiteinde eraf. Wil je ze liever allemaal even groot hebben, snij dan met een mes de onderste 3 à 4 cm eraf. Kook of stoom de asperges vervolgens.

Extra snel met onze dubbele dunschiller

Bovenstaande methode werkt goed, maar het kan veel sneller als je een dubbelzijdige dunschiller gebruikt. Neem de asperge vast net onder het kopje, plaats de dunschiller rond de asperge, duw 'm zachtjes tegen de schil en werk van het topje naar de voet toe. De dubbele dunschiller schilt boven- én onderaan tegelijkertijd, wat je heel wat tijdwinst oplevert. Schil ook nu met overlappende halen en breek het houtachtige uiteinde af. Kook of stoom de asperges vervolgens.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen