Meest recente artikelen

De beste recepten en tips voor als je mosselen gaat maken

Alles wat je over mosselen moet weten

  • Deel dit artikel:
De beste recepten en tips voor als je mosselen gaat maken dossier

Mosselen met friet zijn zowat ons nationale gerecht. Maar hoe kun je ze nu het best bereiden? Wij verzamelden de lekkerste recepten en de beste tips voor jou.

Geen iconischer beeld dan zo’n zwarte mosselpot vol heerlijke mosseltjes, met friet en mosselsaus erbij. Het is bovendien onze favoriete fastfood: mosselen zijn (als je er niet te veel schoonmaakwerk aan hebt) heel snel klaar, ze hebben maar een minuutje of vijf nodig. Mosselen zijn gaar als alle schelpen open staan. Laat ze zeker niet te lang koken, want dan kleuren ze donkerbruin en worden ze taai. Hieronder verzamelden we onze favoriete recepten met deze lekkernij en geven we je ook de beste tips om ze te bereiden.

Wanneer loopt het mosselseizoen?

Wanneer we spreken over het mosselseizoen, bedoelen we het seizoen van de Zeeuwse mosselen van bodemcultuur, die bij ons het meest gegeten worden. Dat seizoen start elk jaar op een andere dag, afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit. Het weer in het voorjaar is bepalend voor wanneer het mosselseizoen precies van start gaat. Meestal is er nieuwe oogst vanaf juli. Het seizoen loopt tot april, daarna begint de voortplantingsperiode van de mossel. Er zijn dan enkele maanden geen Zeeuwse mosselen verkrijgbaar. De lekkerste eet je wel pas vanaf september: in de maanden met een R, dus.

Mosselen uit Frankrijk

Wie niet kan wachten op de Zeeuwse, kan een beetje vroeger al Franse mosseltjes van hangcultuur vinden. Die koop je in de winkel als bouchotmosselen. De schelpen zijn iets kleiner, maar lekker gevuld met veel mosselvlees. Daarom zijn ze meestal iets duurder.  Bouchots hebben ook een iets sterkere smaak doordat ze opgroeien in volle zee. Het gaat trouwens meestal om dezelfde soort mosselen als de Zeeuwse, de Mytilus edulis. Daarnaast zijn er ook andere soorten te koop en vind je bij ons ook (maar in veel mindere mate) mosselen uit Ierland, Spanje, Chili, Nieuw-Zeeland en Azië.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen