Meest recente artikelen

Gefermenteerde rodekool: makkelijk, lekker en boordevol kleur

En je hebt er niet veel voor nodig

  • Deel dit artikel:
Gefermenteerde rodekool: makkelijk, lekker en boordevol kleur Artikel

Restje rodekool? Probeer 'm dan eens te fermenteren. 't Is niet enkel ontzettend simpel, maar ook nog eens supergezond, helemaal hip en oogverblindend. Aan de slag!

Wat is dat eigenlijk, fermenteren?

Fermenteren is een oeroude manier om producten te bewaren die de laatste tijd weer helemaal in is. Gezonde bacteriën toveren een bestaand product (in dit geval de rodekool) om tot een friszuur resultaat dat heerlijk is in een slaatje, op brood, bij vlees, in stoofpotjes of soep

Gefermenteerde groentjes zijn niet enkel lekker, maar ook nog eens supergezond: de goede bacteriën die ontstaan tijdens het proces doden de slechte bacteriën die zich anders zouden ontwikkelen en zijn goed voor je darmflora.

Verwar fermenteren trouwens niet met opleggen of pekelen: in dit artikel lees je het verschil (én vind je leuke receptjes).

Welke groenten kun je fermenteren?

In principe kun je elke harde groente fermenteren. Enkele van onze favorieten:

  • Radijsjes
  • Bloemkool
  • Komkommer
  • Wortel

Recept

Maar ook rodekool is een prima groente om te fermenteren. Het resultaat is ook nog eens felrood: een mooi accent op elk bord! Zo doe je het:

Ingrediënten (voor een pot van 0,5 liter):

  • 1/2 rodekool
  • 1/2 kl peperkorrels
  • 1/2 kl nootmuskaat
  • 1/2 kl venkelzaad
  • Eventueel: snuifje komijn- en korianderpoeder
  • 1 kl zeezout of koosjer zout

Werkwijze:

  • Verwijder de harde kern uit de halve rodekool en versnipper de rest.
  • Rooster de specerijen even in een droge pan (zo wordt hun smaak en geur extra intens).
  • Meng de rodekool, de specerijen en het zout en kneed met schone handen tot de rodekool wat zachter wordt.
  • Laat een kwartiertje staan en kneed opnieuw.
  • Schep het mengsel in een gesteriliseerde pot en druk goed aan. Normaal gezien staat de rodekool nu helemaal onder water.
    (Niet het geval? Vul de pot dan aan met pekelwater. Dat maak je door 100 ml water te koken met 3 gram zeezout en daarna te laten afkoelen.)
  • Dek de pot af met een schoon lapje stof en een elastiekje en laat een week op kamertemperatuur fermenteren. Zet de pot niet in de zon. Zie je belletjes verschijnen in de pot? Ideaal; dat hoort zo.
  • Proef na een weekje. Als de smaak goed is voor jou, zet het deksel dan op de pot en bewaar in de koelkast. Nog niet volledig in orde? Laat dan nog wat verder fermenteren.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen