Meest recente artikelen

Hoe vaak moet je je keukenhanddoek vervangen?

Libelle legt uit

Hoe vaak moet je je keukenhanddoek vervangen? Artikel

Een keukenhanddoek gebruik je over het algemeen om je servies mee af te drogen. Proper servies, want je hebt het net afgewassen. Daar wordt die handdoek toch niet vuil van, zou je denken. Wel dus!

Wanneer je aan het afdrogen bent, veeg je niet alleen water af, maar ook zeep- en etensresten en daarbij behorende bacteriën. Die kunnen zich in de linnen of katoenen vezels van de handdoek vestigen, waar ze goed gedijen wanneer de doek vochtig is. En zeker als je 'm op een warme plek hangt. Oeps!

Hoe vaak moet je je keukenhanddoek vervangen?

Dat je 'm dus regelmatig moet wassen, is duidelijk. Maar hoe vaak precies? De ene zegt dat je de handdoek idealiter na elk gebruik wast, terwijl een ander zegt dat een keer per week prima is.

Expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Nederlandse Voedingscentrum: "Het wassen van de keukenhanddoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de handdoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen. Maar gebruik je de thee- of handdoek minder frequent, dan is het vervangen ook minder snel nodig. Bacteriegroei zal met name plaatsvinden in een vrij natte handdoek die langzaam weer droogt." Als je de doek dan in de was doet, moet je 'm wel op 60 graden wassen, adviseert Van der Vossen. "Op die manier gaan de bacteriën dood."

Het spreekt voor zich dat, als je je keukenhanddoek voor andere dingen gebruikt zoals de sla zwieren, deeg laten rijzen of om consommé te zeven, je daar altijd een schone handdoek voor gebruikt en 'm meteen na gebruik in de was doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen