Meest recente artikelen

Foodlingo, de nieuwste culi-termen op een rij

Helemaal mee met de nieuwste food-trends!

Foodlingo, de nieuwste culi-termen op een rij Artikel

De nieuwste trends volgen elkaar zo snel op dat je ze amper kunt onthouden. Dankzij dit overzicht praat jij straks je hele gezelschap onder tafel!

Aquafaba

Meringue van het vocht van een blikje kikkererwten? Geloof ons: het is een pak lekkerder dan het klinkt. Aquafaba – letterlijk 'water van bonen' – is een droom voor iedereen die geen eieren wil of mag eten. Je kunt het opkloppen tot schuim en dus gebruiken in macarons, koekjes, taart, chocolademousse…

 

Affogato

Een simpel Italiaans dessertje dat je zelf ook snel op tafel zet: een bolletje roomijs overgoten met hete sterke espresso. Buon appetito!

 

Bánh mì

Toen de Fransen Vietnam koloniseerden, introduceerden ze er hun knapperige baguettes, paté, smeerkaas en mayonaise. De Vietnamezen maakten er bánh mì van: stokbroodjes met een flinke portie vlees, kaas en mayo, afgewerkt met zoetzure groenten, koriander, daikon en chili. Aangezien deze streetfood snack stilaan de wereld verovert, zet jij er binnenkort misschien ook je tanden in.

 

Barbacoa

Lams-, runds- of varkensvlees dat heel traag gegaard wordt op een open vuur of zelfs een put in de grond. Een van oorsprong Caraibisch-Mexicaans bakwijze waaraan wij het woordje barbecue aan ontlenen en die nu ook in restaurants wordt toegepast.

 

Foraging

Zelf sterrenchefs doen nu aan wildplukken of foraging. Hoog tijd dus dat ook jij met een mandje eekhoorntjesbrood, lamsoor, zeekraal of vlierbloesems gaat oogsten. Kijk wel goed na of wat je oogst echt eetbaar is!

 

Fika

Dé trend uit Zweden: even heerlijk relax gaan zitten met vrienden om samen te genieten van een kopje koffie en wat zoets. Een kaneelkoek, iemand?

 

Food hybrids

Kruis twee snacks en je krijgt een food hybrid. Denk aan cronuts (croissant + donut), cruffins (croissant + muffin), flagels (flatbread + bagel), brookies (brownie + cookie), ramenburgers of ananasaardbeien. Minder smakelijk vinden wij de 'waffle taco' en de pizza met een hotdogkorst.

 

Freekeh

Move over quinoa, freekeh is dé nieuwe gezondhype. Dit graanproduct van geroosterde groene tarwe bevat vier keer meer vezels dan zilvervliesrijst en bijna twee keer zoveel eiwit als witte rijst. Het heeft een lage glycemische index, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. De smaak? Nootachtig en rokerig.

 

Golden milk

Dit zou weleens de opvolger van de chai latte kunnen zijn: een mix van amandel- of kokosmelk, gember, kaneel, honing, peper en een flinke schep kurkuma. Zelfs Rens Kroes is fan: 'A glass of golden milk a day could keep the doctor away!'

 

Green goddess dressing

De dip van het moment, al bestaat hij al sinds 1923. Het sausje werd bedacht door een kok in San Francisco voor acteur George Arliss, die toen schitterde in het toneelstuk 'The Green Goddess'. Het recept is nog altijd hetzelfde: Mix een handvol verse groene kruiden (kervel, lente-ui, dragon, peterselie, bieslook) met ansjovispasta, citroensap, look, zure room en mayonaise en serveer het bij rauwkost of een gemengde salade.

 

Heirloom tomatoes

Back to the roots, ook die van tomaten. Heirloom tomatoes zijn oude variëteiten van tomaten die al generaties lang gekweekt worden door tuinders en groenteliefhebbers. In tegenstelling tot de rode uniforme tomaten uit de supermarkt, zijn ze vaak bijzonder van vorm en kleur.

 

Kimchi

Fermenteren is in, kimchi dus ook. In Korea serveren ze deze ingelegde groenten bij zowat elke maaltijd. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Health.com behoren deze pittige kolen en co samen met soja, olijfolie, yoghurt en linzen tot de vijf gezondste voedingswaren ter wereld!

 

Kosjer zout

Op zich heeft kosjer zout geen andere smaak dan gewoon keukenzout maar het bevat geen additieven en is grover van structuur, waardoor dat niet in je vlees zou dringen. Het wordt kosjer genoemd omdat het rein is volgens de Joodse godsdienst, waar het gebruikt werd om bloed uit vlees te trekken.

 

Leche de tigre

De ideale marinade als je ceviche wilt maken, dit mensgel van limoensap, fijngesneden ui, chilipeper, vissaus, zout en peper. Goed om te weten natuurlijk nu de Peruviaanse keuken zo populair aan get worden is. Naar verluidt ook een goed antikatermiddeltje.

 

Microbrewery

Ook pintjes mogen een verhaal hebben. Bier uit een microbrewery of craft brewery wordt artisanaal en in kleine hoeveelheden door een onafhankelijke brouwer gemaakt. Meestal durven die ook te experimenten. Schol!

 

Poke

Voor de liefhebbers van rauwe vis is er nu ook poke, een traditioneel Hawaïaans gerecht dat via Amerika westkust stilaan in onze borden belandt. Het is een lekker hapje van fijngesneden rauwe vis met groenten en pittige sausjes.

 

Skyr

Typisch IJslands, deze magere zachte plattekaas die van textuur op yoghurt lijkt. Van oorsprong is het een Noors gerecht, maar de Vikingen introduceerden het in IJsland.

 

Vermuteria

In Spanje vind je deze bars waar de bitterzoete vermout uit de tap komt al jaren in elke straat. Maar nu is ook de eerste vermuteria in België een feit! Drink gerust eentje mee, want vermout heeft een relatief laag alcoholpercentage en is niet zo duur.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen