Meest recente artikelen

BBQ voor beginners

Wij zitten op hete kolen!

BBQ voor beginners Artikel

Barbecueën hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met onze tips, tricks én eenvoudige recepten zal je alvast geen honger lijden. Van apero tot dessert... wij weten raad!

Aperitief

5x supersnelle hapjes om te grillen

Deze hapjes zijn eenvoudig en snel gemaakt:

  • Schroei een kwaliteitsvolle steak kort dicht op de barbecue. Snij in blokjes en prik op satéprikkers. Lekker met een knoflooksausje.
  • Halveer enkele avocado's, verwijder de pit, bestrijk ze met citroensap en olijfolie en gril ze kort op de snijkant op bbq. Vul de holte met kant en klare tomatensalsa.
  • Ontrol een vel pizzadeeg (of maak het zelf). Bestrijk het met zure room en leg er gegrilde paprika's (bokaal) op. Bestrooi met spekjes en parmezaan en leg op een pizzasteen. Grill de pizza in enkele minuten krokant, snij 'm in spiesjes en klaar!
  • Prik enkele ongepelde scampi's op een spiesje. Gril ze kort maar krachtig aan beide kanten goudbruin en gaar. Serveer met kant-en-klare aïoli.
  • Zet enkele camembertkazen zonder verpakking in aluminiumschaaltjes. Zet 10 minuten op de barbecue, maak er bovenaan een kruisje in en laat nog enkele minuten nagaren. Sneetje stokbrood erbij en dippen maar.

Rundvlees

Bij welke kerntemperatuur is rundvlees klaar?

  • Bleu – 52°C
  • Saignant – 63°C
  • à point – 68°C
  • Bien cuit – > 74°C

Rubs vs. marinades

Rubs en marinades geven allebei smaak aan je vlees, vis of groenten, maar er is wel degelijk een verschil. Een rub is een gedroogd specerijenmengsel. Je kunt het kant-en-klaar kopen, of zelf samenstellen naar eigen smaak en tot 3 maanden in een goed afgesloten weckpot bewaren. Dankzij een rub krijgt je vlees een lekker korstje.

Een marinade is altijd vloeibaar. Olie, maar ook karnemelk of yoghurt kan de basis zijn van een lekkere marinade. Koop het liefst onbehandelde stukken vis en vlees en marineer ze zelf, zo hou je de smaken onder controle. Laat minstens een halfuur rusten voor je begint te bakken. Wil je je gasten verrassen met een hippe marinade? Chimichurri is dé trendmarinade van deze zomer.

SOS steak

Het is niet nodig om een steak op kamertemperatuur te laten komen voor het grillen. Het is zelfs veiliger om je vlees in de koelkast te laten liggen als het hoogzomer is. De kans is namelijk groot dat de steak na 20 minuten een echte bacteriehaard is geworden. Kruiden met peper en zout doe je best nadat je de steak gebakken hebt.

Gevogelte

Wanneer is kip gaar? Controleer de kerntemperatuur!

  • Kipfilet – 70°C
  • Kippenvleugels – 82°C
  • Kippenbouten – 82°C

SOS lekker korstje

Maak het vel van de kip los en stop er wat kruidenboter tussen. Het geeft een heerlijke smaak aan je vlees en je korst.

SOS kipfilet

Zwartgeblakerd vel, roze stukken, droge uiteinden… een kipfilet perfect bakken is niet zo simpel, maar met deze tips kan zelfs een beginner een heerlijke filet grillen. Leg de filets tussen 2 stukken vershoudfolie en sla ze plat met een deegroller tot ze overal gelijk zijn van dikte. Om de kipfilets sappig te houden, marineer je ze het best voor het bakken. Een wat zure marinade met yoghurt en karnemelk maakt het vlees lekker zacht. Resultaat: een heerlijk sappig kipje.

Vis

Mijn visje is gebakken

Ook bij vis kun je aan de hand van de kerntemperatuur bepalen of hij gaar is. De meeste vissen zijn gaar bij een temperatuur van 60°C. Maar stevige vissoorten zoals zalm en tonijn vragen om sappig rosé visvlees en zijn sneller gaar. Reken op 48°C voor zalm en 55°C voor tonijn.

Vis: 3x anders

In z’n geheel: een bbq is ideaal om vis in z’n geheel klaar te maken. Je vult de buikholte met heerlijke kruiden, spek of citrusvruchten en je kunt de vis in een speciale visgrill heerlijk klaarmaken. Zo zal forel met spek bij iedereen in de smaak vallen. Maximale smaak en minimale moeite!

In zoutkorst of brooddeeg: dit kun je enkel klaarmaken op een bbq met deksel, omdat de korst de warmte van een oven nodig heeft om te garen. Leg een bodem zout in een bakblik, leg de vis erop en bedek verder met zout. Reken op minstens 2 kg zout.

‘En papillotte: think out of the box! Waarom eens geen krantenpapier gebruiken in plaats van de traditionele aluminiumfolie. Rol de vis eerst op in bakpapier, daarna in minstens 5 lagen krantenpapier. Vergeet de vellen niet even onder te dompelen in een emmer koud water voor je ze op de bbq legt.

Veggie

5 x groenten die je perfect kunt grillen

Groenten blijven ondergewaardeerd in de barbecuewereld, terwijl ze net heel smaakvol zijn. Om ze makkelijk te grillen kun je speciale grillmandjes en roosters kopen. Onze toppers:

  • Portobello’s: prima voor vegetariërs om de klassieke hamburger te vervangen.
  • Suikermaïs: koop voorgekookte exemplaren, gril ze goudbruin en bestrijk ze met boter en pimentpoeder…
  • Slaharten: halveer litle gems en gril tot het hartje zacht is. Besprenkel met citroensap en balsamicocrème.
  • Groene asperges: onze ultieme tip voor perfect gegrilde asperges: leg ze per 4 naast elkaar, prik er meerdere prikkers in om de asperges te verbinden. Zo kun je ze gelijktijdig omdraaien en grillen.
  • Er zijn verschillende knollen die je in het rechtstreeks vuur kunt poffen: venkel, uien, bieten… Verwijder nadien de zwarte buitenkant en proef van de zalig zoete binnenkant.

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen