Meest recente artikelen

6x makkelijke tips voor een geslaagde barbecue

Nooit meer massa's overschotjes met deze handige tips

6x makkelijke tips voor een geslaagde barbecue Artikel

Eerlijk is eerlijk: een barbecue is een eetfestijn waarbij we ons snel laten verleiden tot dat extra stukje vlees of een grote portie pastasalade. En ook: moeilijk voor de gastvrouw om de hoeveelheden in te schatten. Enkele richtlijnen.

1. Op de rooster

Wanneer je advies vraagt aan je slager, zal die ongeveer 300 à 350 gram vlees per persoon aanraden. Wil je ook vis serveren? Reken dan 150 gram vis en 200 gram vlees. Een barbecue met enkel vis? Met 250 à 300 gram per persoon heb je meer dan voldoende.
Met vegetarische alternatieven ligt het iets anders. Zo heb je stevige hazelnootburgers maar ook lichte gerechtjes zoals gegrilde groentespiesjes. Maar met een beetje gezond verstand, weet je het wel!

2. Naast de rooster

Je grillgerechtjes worden uiteraard vergezeld van verschillende bijgerechten. Reken hier ook 300 gram per persoon in totaal. 1 krop sla is voldoende voor tien barbecuegasten.

3. Hou het koel

Bij een barbecue mag enkel het rooster heet zijn! Wanneer je grilt met een grotere groep is het vaak moeilijk om alles goed koel te houden, vooral in de warme zomerzon. Zet daarom geen megabuffet klaar, maar begin met kleinere hoeveelheden. Het nog te bakken vlees en de vis kun je naast het rooster op een stukje folie over koelelementen uit de diepvriezer leggen tot ze de grill op gaan.

4. Loop geen marathon

Niks vervelender dan als gastvrouw om de tien minuten naar binnen te moeten hossen om koele drankjes te gaan halen. Vries daarom op voorhand grote plastic flessen met water in. Zet buiten naast je tuintafel een teil gevuld met water klaar en leg daarin de bevroren flessen. Ideaal om al je drankjes in te koelen.

5. Tussen vlees en vis

Het barbecuerooster even snel schoonmaken tussen twee gangen door? Voorzie enkele halve citroenen en een beetje warm water om het rooster schoon te wrijven. Een handige tip: gebruik aluminiumbakjes om bijvoorbeeld groenten te grillen of bereid vis in papillot, het bespaart je veel schoonmaakwerk!

6. Van licht naar zwaar

Als gastvrouw voorzie je voor een barbecue vaak (té) veel eten. Om je gasten zo veel mogelijk te laten proeven, start je beter met licht verteerbare stukjes zoals een hapje van gegrilde groentjes, scampi's of een stukje kip. Ga daarna verder met de 'zwaardere' stukken vlees zoals ribbetjes. Wat hiervan over blijft, kun je de dag nadien makkelijk verwerken in een slaatje of een ander gerecht.

Aan de slag met deze recepten:

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen