Meest recente artikelen

Kaas: kampioen op de BBQ

Net iets anders, oh zo lekker!

Kaas: kampioen op de BBQ Artikel

Kaas wordt vaak over het hoofd gezien tijdens een BBQ. Nochtans is kaas hét perfecte grillgezelschap: supersmeuïg en supersmakelijk.

Op je BBQ-boodschappenlijstje: kaas! Lekker zilte halloumi, frisse mascarpone, camembert of pittige geitenkaas, met deze smaakbommetjes op de grill is het gegarandeerd scoren!

Kaas op de bbq

Grillen, smelten, als vulling gebruiken… Je kunt zoveel doen met kaas op je barbecue. Een stevige kaas kun je in plakjes snijden en kort grillen op de barbecue. Een zachtere kaas kun je in een papillot verwerken of zachtjes laten smelten voor een lekkere barbecue kaasfondue. Niet zo'n fan van gerechten met heel veel kaas? Gebruik kaas dan als vulling, zoals puntpaprika's gevuld met feta.

Waar op letten

Het laatste dat je wilt is dat je kaas helemaal wegsmelt en op de barbecue loopt. Daarom kies je best voor een stevige kaas (bijvoorbeeld halloumi) om te bakken of grillen. Om te vermijden dat de kaas aanbrandt en aan de barbecue blijft vastkleven, kun je hem besprenkelen met wat olijfolie. Leg de kaas op een hete barbecue en laat hem aan beide kanten een minuutje grillen.

Eet je liever zachtere kazen als mozzarella of feta? Leg ze samen met wat kruiden, tomaatjes, peper en zout in een papillot op de BBQ. Grill hem 5 à 10 minuutjes en klaar!

Welke kazen

  • grillen: halloumi, paneer
  • smelten: camembert, Zwitserse kaas, cheddar
  • als vulling: mozzarella, feta, geitenkaas

Ideetjes met kaas

Met halloumi

Halloumi is een stevige kaas die perfect is om te grillen. Eet de kaas puur of steek hem op een spiesje!

Met Zwitserse kaas

Zwitserse kaas: heerlijk bij het het aperitief, op een stukje vers stokbrood, als hoofdgerecht of bij het dessert. Ook op de barbecue kun je heel wat met Zwitserse kaas. Verrassend? Niet helemaal wanneer je weet dat Zwitserse kaas zowel warm als koud op ontelbare manieren gebruikt kan worden. Wat denk je bijvoorbeeld van kip saltimbocca met prosciutto en zachte appenzeller?

Voorbereiding: 20 min / Kooktijd: 11 min / Gemakkelijk

Voor 8 spiesjes:

Ingrediënten

  •  2 kipfilets overlangs in 4 gesneden
  • 1 + 1 el olijfolie
  • 4 plakjes Appenzeller zacht overlangs in 2 gesneden
  • 8 salieblaadjes
  • 4 plakjes rauwe ham overlangs in 2 gesneden
  • peper en zout

Bereiding

1. Smeer de kip in met 1 el olijfolie en zout. Rijg de 8 kiprepen op spiesjes. Gril 6 à 8 minuten op de grill van de barbecue.

2. Leg op elk kipreepje een plakje Appenzeller en een blaadje salie. Wikkel ze in de rauwe ham. Breng op smaak met peper. Nu heb je 8 saltimbocca.

3. Bekleed de grill van de barbecue met aluminiumfolie. Leg de spiesjes op de grill. Bestrijk met de resterende olijfolie. Gaar de spiesjes verder gedurende 5 à 7 minuten onder gesloten deksel.

Met camembert

Niets zo lekker als gesmolten camembert met stokbrood. Je kunt camembert smelten in de (microgolf)oven, maar ook op de barbecue!

Bereiding 

1. Zorg dat je een camembert koopt die in een houten doosje zit.

2. Verwijder de plasticfolie en steek de camembert terug in het houten doosje. Dompel het doosje even in een beetje water, zodat het zeker geen vuur vat.

3. Plaats de camembert in het doosje op de barbecue, net boven de kolen. Eventueel kan je een sneetje maken in de bovenkant van de kaas en er wat kruiden op strooien. Denk aan rozemarijn of tijm.

4. Laat de kaas zo’n 20 minuten rustig smelten.

5. Dop stukjes brood in de gesmolten camembert.

Met geitenkaas

Geitenkaas kun je zowel grillen als als vulling gebruiken. Perfect bij groenten, maar ook lekker bij vlees. Heb je graag een zoete toets? Sprenkel dan wat honing over de geitenkaas heen.

Meer BBQ recepten met kaas

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen