Meest recente artikelen

Cursus barbecue: dit moet je weten!

Dé barbecue basics!

Cursus barbecue: dit moet je weten! Artikel

Een stukje vlees of vis op de grill gooien kan iedereen, maar echt lekker barbecueën, hoe doe je dat nu eigenlijk het best? Dankzij deze tips heb je het zo onder de knie!

Waar plaats je de barbecue?

Het is belangrijk dat je barbecue opstelt op een veilige plek en uit de buurt van kinderen en huisdieren. Zorg dat de barbecue op een stevige en vlakke ondergrond staat, zodat hij zeker niet kan omkantelen. Je plaatst hem best ook op een windvrije plaats en uit de buurt van brandbare materialen. Let zeker op voor tafellakens, tuinmeubels, parasols en struiken. Als je gebruik maakt van een draagbare barbecue plaats hem dan nooit op een plastieken of houten ondergrond of droog gras. Barbecue je op een camping? Blijf dan ver genoeg uit de buurt van de tenten.

Hoe steek je de barbecue aan?

Gebruik nooit brandbare vloeistoffen zoals benzine of spiritus voor het aanmaken van je barbecue. Deze vloeistoffen veroorzaken een gevaarlijke steekvlam die ernstige brandwonden kan veroorzaken. De standaard, veilige manier om je barbecue aan te steken is met houtskool of briketten en aanmaakblokjes. Strooi een laagje kolen of briketten op de bodem. Leg er nadien aanmaakblokjes op en duw ze tussen de kolen. Steek de aanmaakblokjes aan met een lange lucifer of aansteker langs de zijkant. Wacht een klein halfuurtje tot er een wit laagje assen op de kolen komt voor je begint met bakken. Je kan ook gebruik maken van een barbecuestarter om je barbecue sneller en eenvoudiger aan te steken. Blaas nooit op het vuur, maar gebruik een waaier!

Wat moet je allemaal bij de hand hebben?

Veiligheid begint bij jezelf. Draag bij het barbecueën geen synthetische kleren die makkelijk vuur vatten en barbecue nooit in bloot bovenlijf of badkledij. Ook bij een barbecue kun je best een BOB aanstellen die geen alcohol dringt en instaat voor het veilig grillen.

Zorg dat je altijd een emmer water of een blusdeken in de buurt hebt wanneer je barbecuet. Zo kun je een eventuele brand snel blussen of kan je personen met brandwonden meteen koelen. Ook een emmertje zand is geen overbodige luxe. Een nog smeulende barbecue kun je na gebruik afdekken met zand en met het deksel er op op een veilige plek laten afkoelen.

Enkele tools die handig zijn bij het barbecueën zijn onder andere een schort, een thermometer, een lange barbecue tang en een grillpan. Met een thermometer kun je je vlees op exact de juiste temperatuur brengen en met een barbecue tang kan je het makkelijk omdraaien. Wil je helemaal hip zijn en je gasten verrassen? Probeer dan eens te barbecueën met een zoutsteen!

 

Hoeveel vlees, vis, groenten heb je nodig per persoon?

Inschatten hoeveel eten je exact nodig hebt voor je barbecue is altijd een moeilijke opgave. Niet iedereen eet namelijk even veel, maar we geven je een overzicht van de gemiddelden.

Per persoon moet je zo’n 250 tot 300 gram of ongeveer 3 stukken vlees rekenen. Bij vlees met een bot (bv. ribbetjes) reken je best een beetje meer. Voor kinderen voldoet de helft meestal. Bij vis en vleesvervangers heb je meestal voldoende met 150 gram per persoon. 200 gram groenten en 150 gram bijgerechten (pastasalade, aardappelen) per persoon zou volstaan.

Hou het veilig

Het laatste dat je wilt is dat mensen ziek worden door je barbecue. De versheid van de producten die je gebruikt is daarom zeer belangrijk. Koop rauwe groenten en vlees zo kort mogelijk voordien en steek ze in een koelbox wanneer je met de auto van de winkel naar huis rijdt.  Het spreekt voor zich dat je vlees en vis ook niet urenlang in de zon mag laten liggen. Ingevroren vlees laat je ontdooien in de koelkast en je barbecue plaats je best in de schaduw. Heb je nog wat eten over? Steek het dan zo snel mogelijk weer in de koelkast.

Gebruik apart bestek voor rauw en gebakken vlees. Als je met het vork waarmee je het rauw stukje vlees op je grill hebt gelegd in het gebakken vlees prikt, kan er namelijk kruisbesmetting ontstaan. Tip: gebruik verschillende kleuren bestek, zodat je je nooit vergist!

Juist bakken, hoe doe je dat?

Grote stukken vlees snij je best in stukken of bak ze al wat voor, zodat ze zeker doorbakken kunnen worden. Laat je vlees ook niet té lang bakken. Wanneer voedingsmiddelen aanbakken kunnen er namelijk kankerverwekkende stoffen ontstaan. Ook rechtstreeks op de kolen bakken is af te raden om diezelfde reden.  Vermijd dat de vlammen rechtstreeks tegen je vlees komen. Hoge vlammen door druppend vet kun je vermijden door je vlees te bakken in aluminium bakjes.

Barbecuevlees moet je niet constant omdraaien, maar je vlees af en toe wat verplaatsen zorgt ervoor dat het niet aan de grill blijft plakken. Verdeel de kooltjes gelijkmatig over de barbecue, zodat je vlees gelijkmatig gaart.

De juiste kruiden doen het ‘m

Een goede barbecue kruidenmix is van essentieel belang. Doe de kruiden 24 uur op voorhand op je vlees voor een intensere smaak. Vlak voor je het vlees op de barbecue legt, kun je er nog een extra laagje op doen.

Marinades

Hoeveel saus je ook gebruikt, niets kan op tegen een goeie marinade. Die bestaat uit drie elementen: een zuur ingrediënt, een vet ingrediënt en smaakmakers. Als zuur ingrediënt kun je kiezen voor wijn of citroensap. Een klassiek vet ingrediënt is olijfolie, maar je kunt ook gaan voor een notenolie voor een Aziatische toets. Tijm, rozemarijn en knoflook zijn ideale smaakmakers.

Eens je marinade klaar is, doe je ze in een glazen kom en dompel je het vlees of de vis volledig onder. Laat de marinade enkele minuten of zelfs uren intrekken. Hoe langer het vlees of de vis in de marinade ligt, hoe sterker de smaak wordt.

Sausjes voor erbij

De ideale barbecue saus is zoet, zout en een beetje pittig. Met sauzen kan je oneindig variëren en bij barbecue kan je zo goed als elke saus eten. Ga voor een simpele mayonaise of zelfgemaakte ketchup. Of kies voor een pittigere saus voor de ideale combinatie met barbecuevlees.

Heerlijke rooksmaak

Professionele barbecuers zweren bij het extra lang roken van vlees. Zelf heb je waarschijnlijk geen twintig uur de tijd om je ribbetjes te roken. Strooi wat vochtige houtsnippers over je de hete kolen om die gerookte smaak te imiteren.

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen