Meest recente artikelen

Ken je deze soorten sla al?

Ooit al van Lollo bionda gehoord?

  • Deel dit artikel:
Ken je deze soorten sla al? Artikel

Sla is sla horen we je denken, maar niets is minder waar. Wij zetten de lekkerste soorten voor jou op een rijtje.

Kropsla

Het populairste slavriendje, met losse groene bladeren. Nog altijd het lekkerste bijgerecht bij een steak friet. Maar ook verrassend heerlijk in soep.

Veldsla

Superlekker rauw, maar ook heerlijk gestoofd of in puree. De kleine blaadjes zijn wat lastig om schoon te maken, maar de nootachtige smaak is dat helemaal waard.

Bull’s blood

De donkerpaarse blaadjes groeiden oorspronkelijk aan de gelijknamige rodebietsoort. De nootachtige aardse smaak doet vaag ook wat denken aan rode biet. Héérlijk rauw in een salade.

Lollo bionda

Deze losse krop met krullend blad zie je vaker in het rood als lollo rossa. Knapperig, neutraal van smaak en ideaal voor een decoratieve touch.

Pousse de blette

De jong geoogste blaadjes van de snijbiet (‘blette’ in het Frans). De blaadjes geven je salade een extra luxueuze twist en doen van smaak denken aan spinazie.

Rode eikenbladsla

De losse roodbruine krop heeft bladeren die wat weghebben van een echt eikenblad. De lichte nootsmaak geeft een slaatje net dat tikkeltje meer body. Hij heeft ook een geelgroen broertje.

Little gem

Klein, schattig en vooral boordevol smaak. De minivariant van de Romeinse sla ken je ook wel als baby gem. Dit ‘juweeltje’ is een beetje zoet en heerlijk gegrild, gestoofd of puur.

Mosterdblad

De kleur van mosterdblad varieert van geelgroen tot roodpaars. Dankzij de pittige smaak in mosterdblad heerlijk om te mengen bij de rest van je salade.

Ijsbergsla

Ijsbergsla typeert zich door z’n lichtgroene kleur en koolachtige vorm. De sla werd begin 20ste eeuw in de Verenigde Staten met de trein van de Oost- naar de Westkust vervoerd op een berg ijs, zodat hij langer houdbaar zou zijn. Vandaar de naam! De grote knapperige en frisse bladeren zijn ideaal om te vullen, bijvoorbeeld met gehakt.

Rucola

Ook wel bekend als raketsla en zwaardherik. Heerlijk nootachtig van smaak en een lekker extraatje bij tal van gerechten. Strooi het bijvoorbeeld over je spaghetti of tagliata van rund.

Radicchio

Deze knapperige sla staat in de volksmond bekend als rode sla en behoort tot de familie van het witlof, vandaar ook de ietwat bittere smaak. je eet ‘t vooral rauw.

Romeinse sla

Deze langwerpige groene sla is mals en smaakt een tikkeltje zoet. Traditioneel werd hij tien dagen voor de oogst opgebonden om zo gele bladeren te creëren, vandaar ook de naam bindsla. Hoewel hij vaak over het hoofd wordt gezien, bevat hij tot vijf keer meer voedingsstoffen dan kropsla. Hij vormt ook dé basis van de befaamde Ceasar salad.

Herken jij ze allemaal?

Beweeg met je muis oven de afbeelding om de naam van de sla te zien!

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen