Meest recente artikelen

Confituur maken, zo doe je dat: de beste tips en recepten

Met heel veel tips & tricks

Confituur maken, zo doe je dat: de beste tips en recepten Artikel

Confituur maken is niet zo moeilijk en het basisrecept leer je snel. Maar ken je ook alle trucjes? Wij verzamelden alle weetjes én originele recepten voor de allerbeste zelfgemaakte confituur!

Confituur maken doe je zo

  1. Kies voor fruit van het seizoen (dat is het goedkoopst én het lekkerst) en maak het fruit schoon.
  2. Meng met suiker volgens het recept dat je volgt, doe er eventueel een klein beetje water bij en breng aan de kook. Voor confituur en gelei mag je de hoeveelheden in het recept niet zomaar verdubbelen om dubbel zoveel confituur te hebben. Anders wordt de confituur te vloeibaar.
  3. Laat enkele minuten zacht borrelend doorkoken. Maar: niet te lang als je met toegevoegde pectine werkt. Dan is 7 minuten voldoende, anders wordt de confituur weer vloeibaar.
  4. Laat enkele druppels confituur vallen op een koud bord. Als de confituur meteen stolt, dan is hij klaar.
  5. Haal na het koken met een schuimspaan het schuim van de licht afgekoelde confituur. Als je het schuim mee in de potten giet, vormt zich een schuimlaag in de pot. Schuim betekent luchtbelletjes en een groter risico op bederf.
  6. Laat de confituur even rusten en schenk 'm in gesteriliseerde bokaaltjes. Neem zeker altijd een nieuw dekseltje.
  7. Laat de potjes confituur ondersteboven afkoelen. Hou er rekening mee dat het geleren of opstijven bij sommige vruchten pas na enkele uren of dagen tot volle ontwikkeling komt. Gebruik daarom beter geen te grote potten. Het opstijven lukt immers het best in kleine hoeveelheden.

Tips

  • Bokaaltjes met schroefdeksel zijn ideaal. Kook ze altijd vooraf uit, samen met de deksels, om ze steriel te maken. Droog ze niet af, maar laat ze omgekeerd uitlekken op een schone keukenhanddoek.
  • Zet de potjes tijdens het vullen op een gevouwen keukenhanddoek, zo zullen ze minder snel barsten.
  • Bewaar ongeopende bokaaltjes op een donkere, koele en droge plaats. Eens geopend, is de koelkast de beste plek.

 

 

kies het juiste potje voor je confituur

kies het juiste potje voor je confituur

Welke suiker?

Hoe fijner de kristallen zijn, hoe sneller de suiker smelt en hoe minder lang je de confituur moet laten koken. Speciale confituursuiker is niet noodzakelijk, maar maakt het je wel gemakkelijker. Het bindingsmiddel – meestal pectine – is al onder de suiker gemengd, waardoor je met een korte kooktijd zeker bent van het resultaat.

 

Handig: een suikerthermometer

Een suikerthermometer gaat tot 180°C en is een handige tool om de temperatuur én dikte van je confituur te controleren. Als de fruitmassa goed is ingekookt, hang je de thermometer erin. Als die 105°C aangeeft, is het stollingspunt bereikt en is de confituur dik genoeg. Je bent dan ook zeker dat alles tot kookpunt gegaan is, een garantie voor een goede bewaring. Confituur wordt dus meestal gemaakt op een temperatuur tussen 103°C en 105°C.

Test 1-2

Geen suikerthermometer? Geen probleem! Doe de stolling- of rimpeltest. Zet een klein schaaltje in de diepvries of koelkast zodat het goed koud is, druppel er wat hete confituur op. Laat zeker 1 minuut afkoelen op het koude schoteltje en duw er dan voorzichtig op met je vinger. De confituur is klaar als er zich een velletje op gevormd heeft en als ze ‘rimpelt’ als je er met je vinger tegen duwt. Hou het schaaltje ook eens schuin om te kijken of de confituur mooi op zijn plaats blijft en er niet af loopt. Is het resultaat nog niet goed, laat dan gewoon nog even verder koken.

De truc met de citroen

Voeg per kilogram fruit het versgeperst sap van 1 kleine citroen toe. Citroen werkt eerst en vooral als natuurlijk bewaarmiddel. Het zorgt er ook voor dat de confituur zijn mooie volle fruitkleur behoudt. Ten slotte werkt het zuur van de citroen in op de pectine, waardoor er een mooie binding ontstaat.

Ga voor kwaliteit

Goede en smaakvolle ingrediënten blijven hett allerbelangrijkste. Minderwaardig, overrijp of gekneusd fruit is dus absoluut niet geschikt voor confituur. Wil je graag een intense en volle fruitsmaak, kies dan voor vruchten vers van de boom of uit de tuin of koop ze zoveel mogelijk lokaal (bij een kweker) en in het seizoen. Fruit uit de supermarkt heeft jammer genoeg dikwijls niet dezelfde smaakintensiteit. Geen zin om kilo’s fruit te verwerken? Bijna alle fruit kun je in vrieszakken verdelen en invriezen. Dat doet niets af aan de kwaliteit. Je kunt het fruit uit de diepvries halen wanneer het past.

Liever koper

Ben je een fervente confituurmaker of confiturière? Dan loont het de moeite om een koperen confituurketel in huis te halen. Koper geleidt de warmte heel goed en gelijkmatig en geeft ook minder kans tot aanbranden. Let er altijd op dat de pot een hoge rand heeft: de confituur stijgt bij het opkoken! Ideaal is een pot die tweemaal zo hoog is als de massa fruit die je wilt verwerken.


Geslaagde fruitcombinaties

Experimenteer er gerust op los!

  • ananas, abrikoos, sinaasappel en mango
  • aardbei, kiwi en limoen
  • rabarber en framboos
  • kriek en perzik
  • pruim en vanille
  • meloen, munt en rum
  • meloen en framboos
  • ananas en dadel
  • peer en droge abrikozen.

Verrassende smaakcombinaties voor je zelfgemaakte confituur

Confituur of jam: wat is het verschil?

Aan de slag met onze confituurrecepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen