Meest recente artikelen

Confituur maken: zo doe je dat

Zelfgemaakt het allerlekkerst

  • Deel dit artikel:
Confituur maken: zo doe je dat Artikel

Makkelijke klassiekers en verrassende combinaties voor gelei of confituur, om in kleine hoeveelheden te maken voor extra veel variatie. Of om aan anderen cadeau te doen in mooi versierde bokaaltjes.

De basis

Confituur maken is niet moeilijk. Kies een soort fruit van het seizoen (dat is het goedkoopst én het lekkerst) en maak het fruit schoon. Meng met suiker volgens het recept dat je volgt, doe er eventueel een klein beetje water bij en breng aan de kook. Laat enkele minuten zacht borrelend doorkoken. Schep het schuim af. Laat de confituur even rusten en schenk ‘m in gesteriliseerde bokaaltjes. Lees vooral ook eerst onze 10 geboden voor het confituur maken.

Confituur of jam: wat is het verschil?

  • Confituur: gemaakt met hele vruchten, al kunnen die tijdens de bereiding wel stuk gaan.
  • Jam: de vruchten worden gepureerd of fijngehakt
  • Gelei: alleen het sap van de vruchten wordt gebruikt
  • Marmelade: van citrusvruchten, waarbij ook de schil wordt toegevoegd
  • Chutney: een zoetzure bereiding met vruchten, groenten of een combinatie ervan, die vaak als bijgerecht bij vlees wordt gegeven.

Over het verschil tussen al dat lekkers kun je hier nog meer lezen.

Tips voor succes

  • Bokaaltjes met schroefdeksel zijn ideaal. Kook ze altijd vooraf uit, samen met de deksels, om ze steriel te maken. Droog ze niet af, maar laat ze omgekeerd uitlekken op een schone keukenhanddoek.
  • Voor confituur en gelei mag je de hoeveelheden in het recept niet zomaar verdubbelen om dubbel zoveel confituur te hebben. Anders wordt de confituur te vloeibaar.
  • Laat enkele druppels confituur vallen op een koud bord. Als de confituur meteen stolt, dan is hij klaar.
  • Zet de potjes tijdens het vullen op een gevouwen keukenhanddoek, zo zullen ze minder snel barsten.
  • Bewaar ongeopende bokaaltjes op een donkere, koele en droge plaats. Eens geopend, is de koelkast de beste plek.

Geslaagde fruitcombinaties

Experimenteer er gerust op los! Hier zijn alvast enkele van onze tips:

  • ananas, abrikoos, sinaasappel en mango
  • aardbei, kiwi en limoen
  • rabarber en framboos
  • kriek en perzik
  • pruim en vanille
  • meloen, munt en rum
  • meloen en framboos
  • ananas en dadel
  • peer en droge abrikozen.

Aan de slag met onze confituurrecepten

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Rode-bessenconfituur

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Bessengelei

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Suikerarme frambozenconfituur

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Abrikozenconfituur

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Aardbeienconfituur

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Aardbei-rabarberconfituur

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Homemade vijgenconfituur

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Kweeperengelei

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Appel-citroengelei

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Perenconfituur met gember en vanille

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen