Meest recente artikelen

Met dit fruit maak je de beste confituur

Het toverwoord? Pectine!

  • Deel dit artikel:
Met dit fruit maak je de beste confituur Artikel

Hét ultieme confituurfruit bestaat niet. Het geheim achter een lekker potje confituur zit ‘m in de timing en het pectinegehalte van het fruit. Met timing bedoelen we de seizoene: iedere maand heeft haar typische fruitsoorten. Seizoensfruit smaakt intenser én is beter voor je portemonnee. 

Het pectinegehalte van fruit kan een confituur maken of kraken. Pectine bevindt zich in de celwanden van fruit; het zorgt ervoor dat de cellen aan elkaar blijven kleven. Fruit kan een hoog of een laag pectinegehalte hebben. Bij een laag gehalte, zal je confituur moeilijker stollen. Er bestaan gelukkig wel middeltjes om stollingsproblemen te verhelpen. Pectinepoeder, agaragar of gelei- en confituursuiker. Dat laatste is een combinatie van kristalsuiker en pectine. Deze suiker verkort de kooktijd van de confituur aanzienlijk. Confituursuiker bestaat in verschillende verhoudingen.

  • Versie 1:1: per kilogram fruit 1 kg confituursuiker
  • Versie 2:1: per kilogram fruit 500 g confituursuiker
  • Versie 3:1: per anderhalve kilogram fruit 500 g confituursuiker

Om te weten met welk fruit je op welk moment het beste aan de slag gaat, gebruik je best een fruit- en pectinewijzer.

Doe een zuurtje in je confituurtje

Voeg altijd een beetje zuur toe aan je confituur. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van citroen- of limoensap. De smaak van je confituur krijgt een extra dimensie en ook de kleur zal veel mooier blijven. In citroen en limoen zit ook veel pectine, wat dan weer positief is voor de stolling van je confituur.

Er bestaat dus niet één wonderfruit dat de allerbeste confituur oplevert. Je moet vooral je zin doen en fruitsoorten kiezen die jij graag lust.

Bron: Madam Confituur
  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen