Meest recente artikelen

Met dit fruit maak je de beste confituur

Het toverwoord? Pectine!

Met dit fruit maak je de beste confituur Artikel

Hét ultieme confituurfruit bestaat niet. Het geheim achter een lekker potje confituur zit ‘m in de timing en de hoeveelheid pectine in het fruit.

Met timing bedoelen we de seizoenen: iedere maand heeft haar typische fruitsoorten. Aardbeiconfituur maak je niet in december, perenconfituur niet in mei. Seizoensfruit smaakt altijd  intenser én is beter voor je portemonnee. Twee vliegen in één klap, dus!

Het pectinegehalte van fruit kan een confituur dan weer maken of kraken. Pectine is een stof die zich bevindt in de celwanden van fruit: het zorgt ervoor dat de cellen aan elkaar blijven kleven. Fruit kan een hoog of een laag pectinegehalte hebben. Bij een laag gehalte zal je confituur moeilijker stollen. Er bestaan gelukkig wel middeltjes om stollingsproblemen te verhelpen. Pectinepoeder, agaragar of gelei- en confituursuiker. Dat laatste is een combinatie van kristalsuiker en pectine. Deze suiker verkort de kooktijd van de confituur aanzienlijk. Confituursuiker bestaat in verschillende verhoudingen.

  •  1:1: per kilogram fruit 1 kg confituursuiker
  •  2:1: per kilogram fruit 500 g confituursuiker
  •  3:1: per anderhalve kilogram fruit 500 g confituursuiker

Om te weten met welk fruit je op welk moment het beste aan de slag gaat, gebruik je best een fruit- en pectinewijzer.

Fruit met een hoog pectinegehalte

  • appel
  • mandarijn
  • framboos
  • abrikoos
  • bosbes
  • druif
  • citroen
  • kruisbes
  • sinaasappel
  • pompelmoes
  • rode bessen
  • zwarte bessen
  • pruim
  • braambessen

Fruit met een laag pectinegehalte

  • vijg
  • mango
  • peer
  • ananas
  • banaan
  • kiwi
  • rabarber
  • aardbei
  • kers
  • nectarine
  • perzik
  • meloen

Doe een zuurtje in je confituurtje

Voeg altijd een beetje zuur toe aan je confituur. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van citroen- of limoensap. De smaak van je confituur krijgt een extra dimensie en ook de kleur zal veel mooier blijven. In citroen en limoen zit ook veel natuurlijke pectine, wat dan weer positief is voor de stolling van je confituur.

Er bestaat dus niet één wonderfruit dat de allerbeste confituur oplevert. Je moet vooral je zin doen en fruitsoorten kiezen die jij graag lust.

Bron: Madam Confituur

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen