Meest recente artikelen

Wat doet confituursuiker precies?

Wat is het verschil met gewone kristalsuiker?

  • Deel dit artikel:
Wat doet confituursuiker precies? Artikel

In heel wat confituurrecepten wordt confituursuiker of geleisuiker vermeld. Wat is dat precies, en wat is het verschil met gewone kristalsuiker? En hoe gebruik je het? Wij maakten een kort overzicht.

Heb je confituursuiker nodig om confituur te maken?

Traditioneel wordt confituur gemaakt met fruit en gewone kristalsuiker (en eventueel wat citroensap). Da’s nog steeds een prima methode, maar het kan best lang duren. Bovendien ben je niet altijd zeker van een stevig eindresultaat (zeker met fruit met een laag pectinegehalte, denk maar aan peer, ananas, aardbeien, perziken, …). Kortom: je hebt in principe geen geleisuiker nodig om confituur te maken, maar we raden het wél aan.

Wat is confituursuiker precies?

Confituursuiker (ook wel geleisuiker genoemd) maakt alles een pak makkelijker. ‘t Is een mengeling van gewone suiker, pectine en citroenzuur, die het proces van confituur maken optimaliseert. De pectine zorgt voor een stevige confituur in minder tijd, en het citroenzuur ondersteunt de werking van de pectine én maakt het eindresultaat langer houdbaar.

Hoe gebruik je het?

Je leest weleens dat de verhouding altijd 1:1 is als je met geleisuiker werkt, met andere woorden: evenveel suiker als fruit. Ga daar echter niet zomaar van uit! Kijk voor je aan de slag gaat eerst op de verpakking van de geleisuiker. Er zijn namelijk ook al soorten op de markt waarbij je minder suiker hoeft toe te voegen voor hetzelfde resultaat. Volg dus niet zomaar blindelings je recept, of je confituur zou kunnen mislukken – en da’s zonde van al dat lekkere fruit, toch?

Hoe krijg je stevige confituur zonder confituursuiker?

Heb je geen geleisuiker in huis, of wil je ‘t op de oude manier proberen? Dan hou je best rekening met de volgende zaken:

  • Kies voor fruit met een hoog pectinegehalte.
  • Voeg een beetje citroensap toe om de natuurlijke pectine in het fruit te versterken.
  • Gebruik voldoende suiker (zeker evenveel suiker als fruit).
  • Heb geduld – confituur heeft z’n tijd nodig om zachtjes in te dikken op het vuur. Reken minstens 20 minuten.

Toch liever helemaal suikervrij? In dit artikel lees je hoe je confituur zonder suiker maakt.

Probeer deze recepten eens!

Waarom wij zo van geleisuiker houden? Test deze recepten eens; je zult meteen merken hoe vlot confituur maken kan gaan.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen