Meest recente artikelen

Onze 10 geboden voor de perfecte homemade confituur

Fris, fruitig en heerlijk puur

Onze 10 geboden voor de perfecte homemade confituur How to's

Ook dol op confituur op je ochtendboterham? Waarom maak je 'm niet eens zelf? Met onze 10 geboden kan het niet mislukken.

Of je nu valt voor jam, gelei of marmelade, homemade confituur is het allerlekkerste! Zet alvast het fruit en de suiker klaar, en ga aan de slag met deze tips.

1 De lekkerste confituur maak je met seizoensfruit

Kies áltijd voor fruit uit het seizoen, en zorg dat de vruchten perfect rijp zijn. Ze zullen hierdoor vanzelf sappiger en zoeter smaken, waardoor je jam of gelei al meteen een paar streepjes voor heeft.

TIP! Laat je vruchten een nachtje 'trekken' met de suiker voor je ze gaat koken. Dit komt de smaak ten goede.

2 Zorg voor cleane bokalen

Zorg dat je confituurpotten brandschoon en steriel zijn. Dat doe je zo:

Stap 1: Spoel de bokalen, deksels en het rubber goed af in heet water met soda (zuiveringszout). Laat ze vervolgens omgekeerd uitlekken op een schone keukenhanddoek.

Stap 2: Steriliseer de potten: leg ze tien minuten in kokend water. Of nog makkelijker: zet ze in de vaatwasser en laat het heetste programma draaien.

Stap 3: Vul de bokalen terwijl ze nog warm zijn (en bijgevolg steriel) en zorg ervoor dat je niet morst op de randen. Een trechter kan hierbij handig zijn.

3 Kies de juiste confituurpan

Ga voor de juiste pan. Een koperen pan verdeelt de warmte beter dan een roestvrijstalen pan. Ook zorgt deze ervoor dat het fruit sneller gaat geleren, waardoor je confituur sneller klaar is. Geen koperen pan voorhanden? Een ruime pan met dikke bodem doet het ook prima. Zorg er hoe dan ook voor dat de pan twee keer de inhoud heeft van het volume van het fruit: het vocht kan zo sneller verdampen en je confituur is sneller klaar.

4 Suiker is een must om jam of gelei te bewaren

Suiker zorgt voor een langere houdbaarheid. Wil je confituur dus lang bewaren, dan is suiker een must. Onze favoriet is witte kristalsuiker. Hoe ongeraffineerder de suiker (zoals bijvoorbeeld rietsuiker), hoe meer onzuiverheden hij bevat en hoe groter de kans dat je confituur zal beginnen schimmelen na verloop van tijd.

De klassieke verhouding is één kilo suiker op één kilo fruit. Maar hou hierbij áltijd rekening met hoe zoet het fruit is. Zo is banaan van zichzelf al zoet, dus kun je zonder problemen minder suiker toevoegen dan je bijvoorbeeld bij rode besjes zou doen.

Gebruik speciale confituur- of geleisuiker: deze suiker is een combinatie van kristalsuiker en pectine – de stof die confituur doet opstijven. Je vindt confituursuiker in verschillende verhoudingen (1:1, 2:1, 3:1). De :1 staat daarbij steeds voor het deel confituursuiker dat je nodig hebt, het cijfertje voor de : geeft aan hoeveel delen fruit je nodig hebt. Concreet betekent het dus dat je met confituursuiker 3:1 slechts één deel suiker nodig hebt voor drie delen fruit. Een handig middeltje dus om het suikergehalte van je confituur te doen dalen. Mooi meegenomen: het verkort ook de kooktijd van je confituur aanzienlijk.

Je kunt ook confituur maken zonder suiker, maar die is veel minder lang houdbaar.

5 Speel met smaken

Gebruik eens minder voor de hand liggende ingrediënten in je jam of confituur. Groenten, bijvoorbeeld. Voeg smaakmakers zoals tijm, lavendel, salie toe in een kruiden- of theezakje, en kook ze mee met het fruit. Haal ze na het koken uit de pan. Mix ze niet mee, want ze hebben hun smaak tijdens het koken al afgegeven aan je confituur.

6 Citroen is onmisbaar

Citroen is onze ab-so-lute favoriet als we zelf confituur willen maken. Dit gele vruchtje versterkt niet alleen de smaak, het is ook een natuurlijke pectine-bom, waardoor de confituur vanzelf dikker wordt. En alsof dat niet genoeg is, zorgt citroen er ook voor dat de kleur van het fruit goed behouden blijft. Aardbeienconfituur met een beetje citroensap zal dus mooi rood blijven, en niet bruin verkleuren.

7 Soms is er nog iets extra nodig

Geleermiddelen to the rescue. Gebruik je fruit dat van nature weinig pectine bevat (kers, vijg, aardbei, rabarber…) dan voeg je best een geleermiddel toe om je confituur goed stevig te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan gelatine, agar-agar, of een buideltje met de pitjes en schil van appels. Of voeg gewoon een fruitsoort toe die veel pectine bevat, zoals citroen, sinaasappel of rode besjes.

8 Doe de stollingstest

De kooktijd bepaal je zélf. De precieze kooktijd is moeilijk te bepalen bij confituur, omdat die afhankelijk is van het gebruikte fruit, de hoeveelheid vocht dat verdampt, en de mate waarin de pectines geleren. Een handig trucje: druppel hete confituur op een bord. Als deze na een minuut gestold is, is ie perfect. Is je confituur nog vloeibaar? Dan laat je 'm best nog even koken. Te dik? Breng opnieuw aan de kook en voeg water toe.

9 Hou je schuimspaan bij de hand

Weg met schuim! Het laagje schuim op je jam of gelei vormt op zich geen probleem, maar weet wel dat hierin de onzuiverheden uit het fruit en de suiker ophopen, die er op hun beurt voor zorgen dat de confituur sneller zal bederven of zelfs schimmelen. Schep het schuim dus altijd weg vooraleer je de confituur in potjes giet. Let op: doe dit wel pas aan het eind van de kooktijd, als de pectines die zich net onder het schuim hebben genesteld naar de bodem zakken. Idealiter schakel je de warmtebron uit, laat je het mengsel twee minuten rusten, en schuim je dan pas af. Doe meteen hierna de confituur in potjes. Het schuim is ook een teken dat de confituur klaar is.

10 Laat de bokaaltjes ondersteboven afkoelen

Sluit je bokaaltjes luchtdicht af. Hoe je de confituur in de bokaal doet, bepaalt mee hoe lang je hem kunt bewaren. Vul de bokaaltjes tot net onder de rand. Om dit zonder morsen te doen, kun je best een trechter gebruiken. Zorg ervoor dat de randen van de potten na het vullen helemaal schoon zijn.

Als de potten gevuld zijn, laat je de confituur helemaal afkoelen. Belangrijk is dat je bokalen met een schroefdeksel ondersteboven laat afkoelen. De overtollige lucht in de pot kan tussen de pot en het deksel naar buiten. Bokalen met een rubber- en klemsluiting laat je gewoon rechtop afkoelen. Wanneer alles afgekoeld is, kun je de bokaaltjes labelen en opbergen op een droge, donkere en koele plaats. Confituur die je op basis van suiker maakt, blijft tot een jaar houdbaar.

Aan de slag! Probeer deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen