Meest recente artikelen

Onze 10 geboden voor de perfecte homemade confituur

Zo fris, zo fruitig, zo puur!

 • Deel dit artikel:
Onze 10 geboden voor de perfecte homemade confituur How to's

Ook dol op confituur op je ochtendboterham? Waarom maak je 'm niet eens zelf? Met onze 10 geboden kan het niet mislukken.

Gebod 1

Kies áltijd voor fruit uit het seizoen, en zorg dat de vruchten perfect rijp zijn. Ze zullen hierdoor vanzelf sappiger en zoeter smaken, waardoor je confituur al meteen een paar streepjes voor heeft.

TIP! Laat je vruchten een nachtje ‘trekken’ met de suiker voor je ze gaat koken. Dit komt de smaak ten goede.

Gebod 2

Zorg dat je potten brandschoon en steriel zijn. Dat doe je zo:

Stap 1: Spoel de bokalen, deksels en het rubber goed af in heet water met soda (zuiveringszout). Laat ze vervolgens omgekeerd uitlekken op een schone keukenhanddoek.

Stap 2: Steriliseer de potten: leg ze tien minuten in kokend water. Of nog makkelijker: zet ze in de vaatwasser en laat het heetste programma draaien.

Stap 3: Vul de bokalen terwijl ze nog warm zijn (en bijgevolg steriel) en zorg ervoor dat je niet morst op de randen. Een trechter kan hierbij handig zijn.

Gebod 3

Ga voor de juiste pan. Een koperen pan verdeelt de warmte beter dan een roestvrijstalen pan. Ook maakt deze dat het fruit sneller gaat geleren, waardoor je confituur sneller klaar is. Geen koperen pan voorhanden? Een pan met dikke bodem doet het ook prima. Zorg er hoe dan ook voor dat je pan twee keer de inhoud heeft van het volume van het fruit: het vocht kan sneller verdampen en je confituur is sneller klaar.

Gebod 4

Gebruik suiker. Suiker is in confituurland gelijk aan een langere houdbaarheid. Wil je confituur dus lang bewaren, dan is suiker een must. Onze favoriet is witte kristalsuiker. Hoe ongeraffineerder de suiker (zoals bijvoorbeeld rietsuiker), hoe meer onzuiverheden de suiker bevat, en hoe groter de kans dat je confituur zal beginnen schimmelen na verloop van tijd.

> de klassieke verhouding is één kilo suiker op één kilo fruit. Maar hou hierbij áltijd rekening met de zoetheid van je fruit. Zo is banaan van zichzelf al zoet, dus kun je zonder problemen minder suiker toevoegen.

> Gebruik speciale confituur- of geleisuiker: deze suiker is een combinatie van kristalsuiker en pectine. Je vindt confituursuiker in verschillende verhoudingen (1:1, 2:1, 3:1). De :1 staat daarbij steeds voor de hoeveelheid confituursuiker je nodig hebt, het cijfertje voor de : geeft aan hoeveel delen fruit je nodig hebt. Concreet betekent het dus dat je met confituursuiker 3:1 slechts één deel suiker nodig hebt voor drie delen fruit. Een handig middeltje dus om het suikergehalte van je confituur te doen dalen. Mooi meegenomen: het verkort ook de kooktijd van je confituur aanzienlijk.

 

Gebod 5

Voeg smaakmakers (zoals tijm, lavendel, salie) toe in een kruiden- of theezakje, en kook ze mee met het fruit. Haal ze na het koken uit de confituur. Mix ze niet mee, want ze hebben hun smaak tijdens het koken al afgegeven aan je confituur.

Gebod 6

Ga voor citroen. Citroen is onze ab-so-lute favoriet als we confituur willen maken. Dit gele vruchtje versterkt niet alleen de smaak, het is ook een natuurlijke pectine-bom, waardoor de confituur vanzelf dikker wordt. En alsof dat niet genoeg is, zorgt citroen er ook voor dat de kleur van je confituur goed behouden blijft. Aardbeiconfituur met een beetje citroensap zal dus mooi rood blijven, en niet bruin verkleuren.

Gebod 7

Geleermiddelen to the rescue. Maak je confituur van fruit dat weinig pectine bevat (kers, vijg, aardbei, rabarber…) dan voeg je best een geleermiddel toe om je confituur goed stevig te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan gelatine, agar-agar, of een buideltje met de pitjes en schil van appels. Of voeg gewoon een fruitsoort toe dat veel pectine bevat zoals citroen, sinaasappel of rode besjes.

Gebod 8

De kooktijd bepaal je zélf. De precieze kooktijd is moeilijk te bepalen bij confituur, omdat die afhankelijk is van het gebruikte fruit, de hoeveelheid vocht dat verdampt, en de mate waarin de pectines geleren. Een handig trucje: druppel hete confituur op een bord. Als deze na een minuut gestold is, is ie perfect. Is je confituur nog vloeibaar? Dan laat je ‘m best nog even koken. Te dik? Breng opnieuw aan de kook en voeg water toe.

Gebod 9

Weg met schuim! Het laagje schuim op je confituur vormt op zich geen probleem, maar weet wel dat hierin de onzuiverheden uit het fruit en de suiker ophopen, die er op hun beurt voor zorgen dat de confituur sneller zal bederven of zelfs schimmelen. Schep het schuim dus altijd weg vooraleer je de confituur in potjes giet. Let op: doe dit wel pas aan het eind van de kooktijd, als de pectines die zich net onder het schuim hebben genesteld naar de bodem zakken. Idealiter schakel je de warmtebron uit, laat je de confituur twee minuten rusten, en schuim je dan pas af. Doe meteen hierna de confituur in potjes. Het schuim is ook een teken dat de confituur klaar is.

Gebod 10

Sluit je pot luchtdicht af. Hoe je de confituur in zijn pot doet, bepaalt mee hoe lang je hem kunt bewaren. Vul de warme pot(ten) met de confituur tot even onder de rand. Hiervoor kun je best een trechter gebruiken. Zorg ervoor dat de randen van de potten na het vullen helemaal schoon zijn.

Als de potten gevuld zijn, laat je de confituur afkoelen voor je ze opbergt. Belangrijk hier is dat je bokalen met een schroefdeksel ondersteboven laat afkoelen. De overtollige lucht in de pot kan tussen de pot en het deksel naar buiten. Bokalen met een rubber- en klemsluiting laat je gewoon rechtop afkoelen. Wanneer je potten afgekoeld zijn kun je ze labelen en opbergen op een droge, donkere en koele plaats. Confituur die je op basis van suiker maakt, blijft tot een jaar houdbaar.

Bron: Libelle Magazine

Aan de slag! Probeer deze recepten eens:

 

 • Mag even duren
 • Goedkoop
 • Erg makkelijk

Confituur van peer en veenbessen

 • Ik heb alle tijd
 • Goedkoop
 • Erg makkelijk

Confituur van bosvruchten

 • Mag even duren
 • Goedkoop
 • Erg makkelijk

Pittige mandarijn-gemberconfituur

 • Mag even duren
 • Goedkoop
 • Makkelijk

Confituur van meloen en ananas

 • Mag even duren
 • Goedkoop
 • Erg makkelijk

Confituur van kiwi en druiven

 • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen