Meest recente artikelen

Jam, confituur, gelei of chutney: de verschillen

Een zoete handleiding

  • Deel dit artikel:
Jam, confituur, gelei of chutney: de verschillen Artikel

Wat is nu het verschil tussen jam en confituur? Of is er geen? En wat is marmelade dan? Een overzicht!

Jam: wordt gemaakt met stukken fruit of groente en suiker. Deze term wordt vooral in Nederland gebruikt.

Confituur: wat ze in Nederland jam noemen, heet in België confituur. Normaal gezien bevat confituur suiker, maar als je diabetes hebt, geen geraffineerde suiker wilt gebruiken of een strikt dieet volgt, kun je het ook suikervrij maken. Werk dan met Pec Plus of agaragar, telkens in combinatie met een suikervervanger (Tagatesse, Zusto, stevia…). Kook je fruit eerst mals, voeg dan per kilogram fruit 20 gram Pec Plus of 4 gram agaragar toe, breng opnieuw aan de kook en doe er dan de suikervervanger van je keuze naar smaak bij: voor Tagatesse of honing is dat ± 250 gram, voor appeldiksap neem je 400 milliliter, maar voor stevia hangt het af van de soort stevia (zie verpakking). Proeven en naar eigen smaak zoeten is dus de boodschap. Check als je diabetes hebt ook eerst met je begeleidende arts welke zoetstoffen voor jou geschikt zijn.

Ontdek onze confituurrecepten

Gelei: vruchtensap dat ingekookt wordt met suiker. Sap kun je op verschillende manieren verkrijgen. Je kunt versgeperst sap kopen of zelf maken met een sapcentrifuge of ontsapper. Het resultaat is een heldere, transparante gelei. Je kunt zelfs gelei van rozen maken. Erg lekker bij havermout of flan.

Ontdek onze recepten voor gelei

Marmelade: is confituur op basis van de zestes en het vruchtvlees van citrusvruchten. Het is belangrijk dat de zeste goed mals is voor je de confituursuiker toevoegt. Confituur- of geleisuiker is een combinatie van kristalsuiker en pectine. Deze suiker verkort de kooktijd van confituur aanzienlijk. Confituursuiker bestaat in verschillende verhoudingen (1:1, 2:1, 3:1). De :1 staat daarbij steeds voor de hoeveelheid confituursuiker die je nodig hebt, het cijfertje voor de : geeft aan hoeveel delen fruit je nodig hebt. Concreet betekent dat dus dat je met confituursuiker 3:1 slechts 1 deel suiker nodig hebt voor 3 delen fruit. Zo verlaag je het suikergehalte van je confituur aanzienlijk.

Ja, wij hebben ook marmelade-recepten!

Chutney: een smaakmaker die oorspronkelijk uit de Indiase keuken komt. De basis is een vruchtenpuree. Daar worden specerijen en andere smaakmakers aan toegevoegd. Een chutney wordt gemaakt door de ingrediënten samen fijn te stampen. Een chutney past goed bij kaasschotels maar ook perfect bij charcuterie. Het hangt een beetje van het seizoen af welke chutney’s je maakt. Het voordeel is dat je ze perfect in bokalen kunt bewaren en steriliseren. Zo heb je altijd een voorraadje in huis of kun je er ook vrienden en familie mee blij maken.

Hier vind je onze chutneys

Bron: Madam Confituur
  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Abrikozen-amandelconfituur

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Passievruchtengelei

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Marmelade van kumquats

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Chutney van witloof

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen