Meest recente artikelen

Jam, confituur, gelei of chutney: de verschillen

Een zoete handleiding

Jam, confituur, gelei of chutney: de verschillen Artikel

Wat is nu het verschil tussen jam en confituur? Of is er geen? En wat is marmelade dan? Een overzicht!

Jam/confituur

Jam wordt gemaakt met stukken fruit of groente en suiker. Deze term wordt vooral in Nederland gebruikt. Wat ze in Nederland jam noemen, heet in België confituur. Normaal gezien bevat confituur suiker, maar als je diabetes hebt, geen geraffineerde suiker wilt gebruiken of een strikt dieet volgt, kun je het ook suikervrij maken.

Probeer deze recepten eens:

Gelei

Gelei is vruchtensap dat ingekookt wordt met suiker. Sap kun je op verschillende manieren verkrijgen. Je kunt versgeperst sap kopen of zelf maken met een sapcentrifuge of ontsapper. Het resultaat is een heldere, transparante gelei. Je kunt zelfs gelei van rozen maken. Erg lekker bij havermout of flan.

 

Heb je deze toppers al geproefd?

Marmelade

Marmelade is confituur op basis van de zestes en het vruchtvlees van citrusvruchten. Het is belangrijk dat de zeste goed mals is voor je de confituursuiker toevoegt. Confituur- of geleisuiker is een combinatie van kristalsuiker en pectine. Deze suiker verkort de kooktijd van confituur aanzienlijk. Confituursuiker bestaat in verschillende verhoudingen (1:1, 2:1, 3:1). De :1 staat daarbij steeds voor de hoeveelheid confituursuiker die je nodig hebt, het cijfertje voor de : geeft aan hoeveel delen fruit je nodig hebt. Concreet betekent dat dus dat je met confituursuiker 3:1 slechts 1 deel suiker nodig hebt voor 3 delen fruit. Zo verlaag je het suikergehalte van je confituur aanzienlijk.

Ja hoor, wij hebben ook marmeladerecepten:

Chutney

Chutney is een smaakmaker die oorspronkelijk uit de Indiase keuken komt. De basis is een vruchtenpuree. Daar worden specerijen en andere smaakmakers aan toegevoegd. Een chutney wordt gemaakt door de ingrediënten samen fijn te stampen. Een chutney past goed bij kaasschotels maar ook perfect bij charcuterie. Het hangt een beetje van het seizoen af welke chutney’s je maakt. Het voordeel is dat je ze perfect in bokalen kunt bewaren en steriliseren. Zo heb je altijd een voorraadje in huis of kun je er ook vrienden en familie mee blij maken.

Hier vind je enkele chutneys:

Bron: Madam Confituur

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen