Meest recente artikelen

Verrassende smaakcombinaties voor je zelfgemaakte confituur

De tips van confituurexperte Karen Depoorter

Verrassende smaakcombinaties voor je zelfgemaakte confituur Artikel

Confituur vind je op zowat elke ontbijttafel, maar soms kan die wel wat meer pit gebruiken. Niks mis met de basisrecepten zoals aardbei- of rabarberjam, maar wist je dat je met enkele slimme trucs van je confituur een echte smaakbom maakt?

Confituurexperte Karen Depoorter maakt met haar artisanale confituurbedrijf Callas Confiture maar liefst 45 soorten en wijst ons graag de weg naar nóg lekkerdere confituur. Dit zijn haar favoriete smaakmakers.

Specerijen

Specerijen geven een subtiel parfum aan je confituur. Lekkere combinaties zijn onder meer braambes met laurier en rabarber met gember. Weeg de specerijen wel precies af en doseer goed: ze blijven in het potje doorwerken. Na een halfjaar kan een subtiele kaneelsmaak een kaneelbom worden! Om dit te vermijden, haal je de specerijen er het best uit na het koken of gebruik je een thee-eitje of een theezakje.

Dit zijn de hoeveelheden per kilogram fruit:

Verse kruiden

  • Munt geeft een frisse toets. Er zijn veel soorten: kruizemunt, watermunt, zachtere witte munt, pepermunt en zelfs chocolademunt, die een beetje naar een After Eight chocolaatje smaakt. Voeg aan het einde van het kookproces 2 eetlepels fijngesnipperde verse munt toe per kilogram fruit. Bijvoorbeeld aan deze aardbeienconfituur met munt.
  • Basilicum: voeg aan het einde van het kookproces 2 eetlepels fijngesnipperd vers basilicum toe. Lekker in deze suikerarme zwartebessenconfituur, bijvoorbeeld.
  • (Citroen)tijm of rozemarijn: laat 5 takjes in een thee-eitje van in het begin meekoken. Heerlijk in combinatie met aardbeien en rabarber, bijvoorbeeld.

Alcohol

Rum, champagne, calvados … Voeg op het einde van het kookproces een flinke scheut van je favoriete drank toe. Rum is bijvoorbeeld heerlijk in deze exotische confituur van meloen en ananas.

Eetbare bloemen

  • Rozenwater of oranjebloesemwater: voeg aan het einde van het kookproces 1 koffielepel toe. Heerlijk in bijvoorbeeld deze perzikconfituur met munt en oranjebloesem
  • Rozenblaadjes: voeg aan het einde van het kookproces 1 knop per kilogram fruit toe. Let er wel op dat je rozen gebruikt die specifiek voor culinaire doeleinden zijn gekweekt. Anders krijgt je confituur een zeepsmaak.
  • Paardenbloem of capucijntjes (Oost-Indische kers) kun je ook in confituur verwerken. Van paardenbloem wordt gelei gemaakt. Je kunt die zelf maken: kook 100 g gele paardenbloemblaadjes in vruchtensap, laat het infuseren en zeef het mengsel.

Gedroogd fruit

Een extra parfum in je confituur krijg je door infusie of maceratie. Daarbij laat je gedroogde vruchten een nacht wellen of trekken in thee, wijn of likeur. Hoe droger de gedroogde vruchten, hoe beter, want dan slorpen ze nog meer vocht op. Om het volle effect te verkrijgen, moet je toch zeker enkele dagen geduld oefenen. Pas dan zijn alle smaken mooi tot ontwikkeling gekomen.

  • Droge pruimen laat je een nacht infuseren in sterke earl grey thee. Laat de thee eerst 10 minuten trekken.
  • Gedroogde vijgen laat je een nacht rusten in witte wijn.

Karamel

Ook karamel maakt je confituur overheerlijk. Maak je karamel zelf: meng 200 g kristalsuiker met 8 eetlepels water in een klein pannetje. Kook het mengsel op een hoog vuur zonder te roeren tot een amberkleurige karamel. Giet de karamel bij de warme confituur.

Karen: "Pas op: karamel is enorm heet en blijft doorbranden. Wanneer je ze bij de confituur giet, kan dit nogal spetteren door het temperatuurverschil tussen de twee massa's. Probeer de karamel er van zo ver mogelijk in te gieten. Breng naar het kookpunt en laat alles op een hoog vuur doorkoken tot het mengsel dik wordt."

Noten

  • Laat 50 g fijngehakte pistachenoten nat het koken nog even mee sudderen.
  • Geschaafde amandelen hebben een andere textuur dan hele amandelen en zorgen ook voor een andere smaakbeleving: laat 50 g geschaafde amandelen na het koken nog even mee sudderen.

Enkele van onze verrassende smaakcombinaties

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen