Meest recente artikelen

Help, mijn confituur stijft niet op!

Zo los je het op

Help, mijn confituur stijft niet op! Artikel

Je confituur stijft niet op, maar is wel lekker van smaak? Gooi 'm niet weg, want met deze tips en ingrediënten is het probleem zo opgelost.

Soms heeft confituur wat tijd nodig om op te stijven. Heb je de stollingstest gedaan en leek alles oké, maar is de confituur eens afgekoeld in de bokaaltjes te lopend? Oefen dan nog een dag of twee geduld: soms komt het vanzelf helemaal goed. Is dat niet het geval, dan is er ook nog niets aan de hand. Er bestaan manieren om je confituur toch nog te laten opstijven.

Pectine

Pectine is een stof die van nature voorkomt in de celwanden van fruit en die ervoor zorgt dat confituur mooi opstijft. Sommige soorten fruit, zoals citroen, bevatten veel pectine, andere minder. Als je confituur wilt maken van vruchten die weinig pectine bevatten, zoals bijvoorbeeld aardbeien, kun je zelf pectine toevoegen: dat kan door pectinepoeder ('Pec') toe te voegen, of door confituursuiker of geleisuiker te gebruiken in plaats van gewone suiker. Confituursuiker of geleisuiker is witte suiker waar al pectine aan toegevoegd is, die zorgt er dan voor dat je confituur mooi opstijft.

Om de pectine goed te laten werken, is er ook een zuur nodig. Daarom wordt in de meeste confituurrecepten ook citroensap gebruikt. Bovendien houdt het citroensap de kleur van het fruit mooi helder.

Is je confituur te lopend? Doe 'm dan uit de bokaaltjes, breng 'm opnieuw aan de kook en voeg er wat extra pectinepoeder en een scheutje citroensap aan toe. Let goed op de kooktijd die aangeduid staat op de verpakking van het pectinepoeder: als de pectine te lang of te kort meekookt, werkt hij niet. Doe de confituur vervolgens in de (opnieuw gesteriliseerde) bokalen en sluit af. Laat ondersteboven afkoelen.

Carrageen

Een alternatief voor pectine is carrageen, een natuurlijk bindmiddel op basis van zeewier. Als je het oplost in water en kookt, vormt het een gel. Carrageen kan te lopende confituur dus wat doen opstijven als je het laat meekoken.

Agar agar

Je kunt ook agar agar gebruiken. Dat is een vegetarisch alternatief voor gelatine, ook op basis van zeewier, en is volledig smaakloos. Los het op in water, voeg het toe aan de confituur en laat nog even koken. Per kilo fruit heb je zo'n 4 gram agar agar nodig.

De lekkerste confituur

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen