Meest recente artikelen

Zo gaat je basilicumplantje langer mee

Moestuintip!

Zo gaat je basilicumplantje langer mee Artikel

Je basilicumplantje zag er zo goed uit in de supermarkt, maar na drie dagen in je keuken te staan hangen de blaadjes er al heel slap bij. Herkenbaar? Met deze tips blijft een basilicumplant langer leven.

Wist je dat kruidenplantjes uit de supermarkt zo zijn gekweekt dat ze niet lang meegaan? Je koopt dus eigenlijk geen plant, maar een bosje gekweekte kruiden in een potje. Het is eigenlijk een verzameling miniplantjes met de bedoeling ze meteen te consumeren, over je pasta, in je ovenschotel of verwerkt tot een homemade pesto.

De plofkip onder de kruidenplantjes

De baby-basilicumplantjes in de supermarkt zijn de plofkippen onder de kruidenplanten: ze groeien onder kunstlicht om zo snel mogelijk ‘stralend’ in de supermarkt te liggen. Vaak zijn de steeltjes nog niet eens sterk genoeg om de blaadjes te dragen. Je haalt dus eigenlijk een uitgeput en opgeblazen plantje in huis dat gedoemd is om snel dood te gaan. Maar er is hoop!

Zo blijft je basilicumplantje langer leven

Om langer te genieten van een basilicumplantje uit de supermarkt, kun je het scheiden en onderverdelen in verschillende potjes. Zo doe je het.

  1. Haal het plantje uit de pot en verdeel de aarde in vier delen. Let op dat de wortels heel blijven! Ga voor potjes met drainage-gaten, want basilicum houdt niet van natte voeten.
  2. Geef de vier afzonderlijke plantjes genoeg water en licht. Gele blaadjes duiden op een teveel aan water, verwelkte blaadjes op een tekort. Giet het water niet op de blaadjes, maar op de aarde. Zien je plantjes er echt heel slecht uit? Zet ze dan met de wortels in een badje met koud water. Je zult ervan versteld staan hoe snel ze weer opleven.
  3. Basilicum moet altijd warm staan: temperaturen onder de 15 graden zijn een no-go. De plantjes hebben ook echt zonlicht nodig om te kunnen groeien.
  4. Na twee weken zijn de basilicumplantjes hersteld en groeien ze uit tot gezonde, stralende plantjes.
  5. Hoe vaker je de blaadjes oogst, hoe meer smaak de plant zal ontwikkelen én hoe beter hij zal groeien.

Basilicumplantjes uit tuincentra blijven langer leven

Mocht je geen tijd hebben om basilicum te verpotten, dan kun je hem ook invriezen. Of nog beter: koop de plant bij een tuincentrum of bloemenwinkel. De planten die ze daar verkopen, zijn niet gekweekt voor directe consumptie en gaan zeker langer mee.

Tip: zet de plant in de zomermaanden in de volle grond en in de winter in een bloempotje in de keuken. Zo heb je genoeg basilicum om het hele jaar door pesto te kunnen maken of om je basilicum te gebruiken in een gerecht.

Probeer deze recepten met basilicum

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen