Meest recente artikelen

Puree, perfect voor het kerstdiner

Makkelijk én lekker

Puree, perfect voor het kerstdiner Artikel

Behalve kroketjes en gratin dauphinois is ook puree een perfecte keuze voor je kerstdiner. Het is makkelijk om in grote hoeveelheden te maken én je kunt er precies die groenten in verwerken die passen bij je gerecht.

Puree voor de feestdagen? Waarom niet? Het is niet moeilijk om te maken, kan perfect in grote hoeveelheden als je veel gasten hebt, past bij vlees en vis én iedereen eet graag zo'n gezellig gerecht. Bovendien kun je alle kanten uit met de smaak. Serveer 'm in een quenelle of spuit toefjes op het bord, en het ziet er extra feestelijk uit. Feestelijke serveertips vind je hier.

Hoe warm je puree het beste weer op?

Puree dikt wat in bij het afkoelen, daardoor kan hij droger worden. Maar je kunt 'm wel opwarmen in de oven (ongeveer een halfuur op 180°C) of de microgolfoven. Dek 'm dan wel af  (in de microgolfoven met een deksel, in de oven met een vel aluminiumfolie) zodat hij niet uitdroogt. Roer de puree geregeld een keertje door (als je 'm opwarmt in de microgolfoven, ongeveer elke minuut, voeg eventueel een beetje melk toe om makkelijker te kunnen roeren).  Of warm 'm al roerend op een zacht vuurtje op in een kookpot. Voeg ook in dat geval een beetje melk toe zodat de puree niet te droog wordt. Ook een klontje boter ken helpen.

Pastinaakpuree

Pastinaak is een aromatische witte wortel die in de herfst en winter volop verkrijgbaar is. Hij smaakt zoet-pittig, een beetje anijsachtig, en is lekker in soep, geroosterd in de oven of verwerkt tot een bijzondere puree.

https://youtube.com/watch?v=Inp3f2inB2w%3Fsi%3DA8kupCEhW0Y-lL4B

 

Zoete-aardappelpuree

Zoete aardappel is, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, geen familie van de aardappel. Maar de groente is wel prima geschikt om een lekker zoete puree van te maken. Hou er rekening mee dat die wat slapper zal zijn dan gewone aardappelpuree. Eventueel kun je ook wat aardappel toevoegen voor de stevigheid.

https://youtube.com/watch?v=q4iJ1txzFJI%3Fsi%3D5Z9qdFrrKaXnvKqS

Mousselinepuree

Hou je van instantpuree? Wel, deze mousselinepuree of aardappelmousseline is ook zo lekker smeuïg, maar het is the real stuff, mét lekker veel boter en room. Heerlijk bij een stukje vis of wild.

https://youtube.com/watch?v=tmDF1cz7QtU%3Fsi%3DsXpRVwbe4JcPQzIO

Aardpeerpuree

Aardpeer was een beetje een vergeten groente, maar is helemaal terug van weggeweest. De winterknolletjes smaken licht naar artisjok, vandaar dat ze ook wel eens jeruzalemartisjok genoemd worden. Je kunt de groente ook kennen onder de naam topinamboer. Aardpeer smaakt een beetje zoetig en past prima bij wild en vis.

Pompoenpuree

Je kunt méér doen met pompoen dan alleen maar soep maken. De groente is ook lekker geroosterd in de oven, als verrassend ingrediënt voor een pastasaus én verwerkt tot een winterse puree. Kruid je puree wel goed af (met knoflook, gember, rozemarijn, salie of iets anders wat een beetje pit geeft) , want pompoen heeft van zichzelf niet zoveel smaak.

Knolselderpuree

Een klassieker onder de winterpurees, durven we zeggen. De uitgesproken smaak van knolselder past prima bij een stukje wild of gebraad. Kook je knolselder in melk, zodat hij mooi wit blijft.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen