Meest recente artikelen

De Italiaanse voorraadkast: dit moet je in huis hebben om Italiaans te koken

Mamma mia!

De Italiaanse voorraadkast: dit moet je in huis hebben om Italiaans te koken Artikel

Wil je heerlijke Italiaanse gerechten op tafel zetten? Dan is het handig om de beste zuiderse ingrediënten in huis te hebben. Wij sommen op welke Italiaanse producten je sowieso in je voorraadkast moet hebben liggen om lekker Italiaans te koken.

Welke ingrediënten moet je zeker in je Italiaanse voorraadkast hebben liggen? Wij sommen alles op wat je nodig hebt om lekker zuiders te koken!

De juiste bloem

Gebruik nooit zomaar 'gewone' tarwebloem als je de Italiaanse keuken echt onder de knie wilt krijgen. Voor elke bereiding (pizza, pasta, koekjes…) is er een specifieke bloemsoort.

Manitobabloem voor patisserie

Een sterke patisseriebloem van zachte tarwesoorten, oorspronkelijk uit Canada. Dit 'Amerikaans meel' bevat heel veel gluten, met een eiwitgehalte tot 18%. Daarom wordt het gebruikt voor deeg dat lang moet rijzen, zoals panettone en stokbrood.

00-bloem voor pizza en pasta met ei (uit Napels)

Farina di Grano Tenero tipo 00 ('doppio zero') is de fijnst gemalen en gezeefde bloem van zachte tarwe. Deze bloem zorgt voor een zijdezacht, elastisch deeg, perfect dus voor pizza, focaccia of gevulde pasta.

Semolabloem voor pasta zonder ei

Deze bloem wordt gemaakt van durumtarwe (harde tarwe). Deze gelige bloem bevat veel gluten en heeft een eiwitgehalte van 13%, maar die gluten zijn niet elastisch. Niet geschikt voor luchtig brood dus, maar wel prima voor pasta.

 

Panettone uit Milaan

Geen Italiaans capodanno (nieuwjaar) of natale (kerst) zonder panettone, de goudgele cake met rozijnen en gekonfijt fruit. Heerlijk met prosecco als afsluiting van het kerstdiner of om het nieuwe jaar in te luiden. De tulband is al eeuwen het traditionele kerstgebak van Milaan, en nu van heel Italië.

Gedroogde wilde oregano uit Sicilië

Met de hand geplukt, aromatisch en niet te vergelijken met de potjes uit de supermarkt. De naam oregano komt van het Griekse 'oros' (berg) en 'ganos' (genoegen), 'genoegen van de berg' dus. De Romeinen brachten oregano van het medicijnkastje naar de keuken. Het aardachtige, zoet-frisse aroma past in groentesauzen en stoofgerechten en bij witte kaas. Dit kan absoluut niet ontbreken in je Italiaanse voorraadkast!

‘Nduja uit Calabrië

Een aan de lucht gedroogde, smeerbare worst die bekendstaat om zijn pittigheid, door de hete ingemaakte Calabrische pepertjes. ‘Nduja smeer je traditioneel op brood en eet je bij halfharde kaas, maar je kunt hem ook gebruiken op pizza of om ragù naar een hoger niveau te tillen.

Fregola uit Sardinië

Fregola wordt ook parelcouscous genoemd, maar het is wel degelijk een pastasoort. Niet alleen de vorm, maar ook de licht nootachtige smaak maken fregola een heerlijke pastavariant. De bolletjes verschillen van kleur, doordat sommige wat meer geroosterd of gedroogd zijn dan andere.

Tarallicrackers uit Puglia

Een typische krokante hartige snack uit de hak van Italië. Deze lusvormige crackers worden eerst gekookt en dan gebakken. Er zijn verschillende versies van taralli: met rozemarijn, met rode pepertjes en de populairste: ai semi di finocchio of met venkelzaad.

Mortadella uit Bologna

Heel fijngesneden, op knapperig brood of uit het vuistje: mortadella is een van de populairste worsten (salumi) in Italië. Mager is deze populaire delicatesse allerminst: hij moet – naast smaakmakers zwarte peper, mirtebessen en pistaches15% blokjes puur varkensvet bevatten!

Fontina uit Valle d’Aosta

Fontina wordt gemaakt met melk van koeien die ’s zomers lekker grazen in de alpenweiden van Noord-Italië. Het is een zachte kaas met een nootachtige smaak en uitgesproken geur. Omdat hij makkelijk smelt, is hij perfect voor romige kaassauzen en -vullingen. Ook heerlijk in kaasfondue, op risotto of bij gnocchi.

Bottarga uit Sardinië

Umami ten top, deze compacte massa van gedroogde, gezouten, geconcentreerde eitjes van de harder, zwaardvis of tonijn! Je raspt het met knoflook en olijfolie over je pasta of eet het in dunne plakjes met olijfolie op geroosterd brood. Je vindt bottarga in het hele Middellandse Zeegebied.

Kappertjes uit Pantelleria

Op dit hete Italiaanse eiland naast Sicilië worden de bekende kappertjes met de hand geplukt en geconserveerd in zout. Door hun intense smaak en geur worden ze soms ‘Italiaanse kaviaar’ genoemd. In de Siciliaanse keuken geven ze extra bite en smaak aan tomatensaus, visgerechten en klassiekers zoals caponata.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen