Meest recente artikelen

Waarom de ene kaas beter smelt dan de andere

En nog meer dingen die je moet weten over gesmolten kaas

Waarom de ene kaas beter smelt dan de andere Artikel

Waarom kun je van parmezaan geen smeuïge kaassaus maken, en waarom loopt raclettekaas van tussen het brood van je croque monsieur? Omdat de ene kaas niet smelt zoals de andere. Hier lees je waarom dat zo is.

Elke kaas heeft een verschillend smeltpunt. Voor zachte kazen zoals mozzarella ligt dat al rond de 55°C, hardere kazen zoals pecorino smelten meestal pas rond de 80°C. Hoe komt dat precies?

Er zijn verschillende zaken die het smeltpunt van kaas kunnen beïnvloeden: hoeveel zout of zuur er in de kaas zit, en hoeveel vet en vocht. Ook de ouderdom van de kaas speelt een rol: over het algemeen zullen jonge kazen beter smelten dan oudere, gerijpte kazen. Maar dat regeltje gaat niet altijd op: verse geitenkaas of ricotta bijvoorbeeld smelten helemaal niet.

Twijfel je of een kaas geschikt is voor het gerecht dat je wilt maken, vraag dan advies aan je kaashandelaar, die kan je er alles over vertellen. Maar om het je makkelijk te maken, zetten wij ze voor jou ook even in een lijstje.

Deze kazen smelten met slierten

  • mozzarella, ideaal voor op je pizza. Kies mozzarella van koeienmelk, die van buffelmelk wordt té lopend
  • cheddar, voor op je hamburger, bijvoorbeeld
  • raclettekaas, die giet je gewoon uit je pannetje. Een restje is lekker tussen een croque, maar laat ‘m niet te lang bakken, want de kaas loopt tussen het brood uit.

Deze kazen worden zalig zacht

Deze kazen smelten niet of nauwelijks

Natuurlijk bestaan er nog veel meer kazen die allemaal in andere gerechten op hun best zijn. Experimenteer gerust, want fromage is life, toch?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!