Meest recente artikelen

Zelf pasta maken: 6 tips voor succes

Makkelijker dan je denkt

Zelf pasta maken: 6 tips voor succes Artikel

De Italianen weten het al langer dan vandaag: er gaat niets boven een zelfgemaakte pasta. We horen je al denken: "Ja, maar dat is toch supermoeilijk?". Nee hoor! Dankzij deze tips om zelf pasta te maken, kook jij vanaf nu zoals een echte Italiaanse mamma.

Video: tips om zelf pasta te maken

Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.

1. Een goede basis

Een van onze beste tips om zelf pasta te maken: gebruik bloem dat veel gluten bevatten. Die maken het deeg elastisch. Alleen volkorenmeel of bloem met een zeer hoog eiwitgehalte (rond de 13 à 14%) en veel sterke gluten (rond de 12%) is geschikt voor pasta. Vaak wordt voor pasta een mengsel (half om half) van de volgende soorten bloem gebruikt.

  • 'Grano duro': deze harde tarwegrie bevat sterke gluten en is prima voor pasta. Deze gelige pastabloem voelt korrelig en vrij grof, maar levert fluwelige pasta op.
  • 'Semola rimacinata di grano duro' is nog iets fijner gemalen. Dit grove meel heeft een hoog glutengehalte en geeft de juiste structuur.
  • Ook 'farina di grano tenero' (tipo doppio zero) is bloem van zacht graan. Ideaal voor pizza en verse pasta.

2. De juiste verhouding

Reken 100 gram bloem per ei. Voor vier personen reken je 300 gram bloem en 3 eieren, wat ongeveer 400 gram verse pasta oplevert. Kneed de bloem met de eieren kort en krachtig door: 10 minuten volstaan als je het met de hand doet. Stop als het deeg elastisch en glad aanvoelt. Is het deeg te plakkerig? Kneed er dan nog wat bloem door. Is het deeg te droog? Kneed er dan een scheutje water door.

3. De koelkast in

Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast voor je het gaat verwerken, zodat de gluten die je tijdens het kneden hebt geactiveerd weer tot rust komen. Verpak het deeg eerst in plasticfolie, want anders droogt het uit.

4. Uitrollen doe je zo

Rol je pastadeeg uit met een deegroller of een pastamachine. Die machine is niet duur en extra handig, omdat je de pastavellen dunner en dunner kan rollen terwijl je de breedte perfect kan instellen.

5. Koken maar!

Pasta zet uit tijdens het koken. Draai je vellen dus dun genoeg en kook je pasta gaar in een ruime pan. Een kooktijd van 2 à 3 minuten is voldoende. Als je pasta naar boven drijft, is ‘ie beetgaar.

6. Zo gaat je pasta niet kleven

Giet je verse pasta niet té zorgvuldig af. Met een beetje aanhangend water en nog een scheutje olijfolie erdoor vermijd je dat hij gaat plakken.

De lekkerste recepten met zelfgemaakte pasta

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen