Meest recente artikelen

Bloem en meel: wat is het verschil?

Nee, dat is niet hetzelfde

Bloem en meel: wat is het verschil? Artikel

Wie regelmatig bakt, heeft het zich misschien al afgevraagd: wat is nu eigenlijk het verschil tussen bloem en meel? Want nee, dat is niet hetzelfde.

Granen – tarwe, rogge, maïs… – worden meestal vermalen voor ze verwerkt kunnen worden, maar ze worden dikwijls ook nog gezeefd. En de mate van zeven bepaalt grofweg of we het over meel, volkorenmeel of bloem hebben. Vaak wordt dat onderscheid niet gemaakt en wordt er gewoon over 'bloem' gesproken, maar er is dus wel degelijk een verschil.

Volkorenmeel

… is niet gezeefd: het bevat alle delen van de graankorrel, óók de zemelen en kiemen dus. En omdat die laatste de meeste voedingsstoffen bevatten, is volkorenmeel het voedzaamst. Je herkent volkorenmeel aan de donkere kleur en de grovere structuur. Afhankelijk van de graansoort spreken van volkoren tarwemeel, volkoren roggemeel, enzovoort. Maar let op: dat een brood donker is, wil nog niet zeggen dat het van volkorenmeel gemaakt is, bijvoorbeeld.

Meel

is gedeeltelijk gezeefd: er zitten nog kiemen en zemelen van het graan in, en daardoor is meel niet donker en ook niet licht van kleur. We spreken van tarwemeel, roggemeel, maïsmeel, enzovoort. Als de maling grof is, spreken we over griesmeel. Binnen de categorie van het griesmeel vind je fijne, middelfijne en grove gries.

Bloem

is volledig uitgezeefd, en bevat dus geen kiemen of zemelen. Mooi wit van kleur en fijn van structuur, maar helaas ook het minst voedzaam. Binnen de 'bloem'-categorie bestaat er ook nog eens een extra fijne en gebleekte soort: de zogenoemde patentbloem. Naargelang het graan spreken we van tarwebloem, roggebloem, maïsbloem, enzovoort… Wit brood? Dat wordt van tarwebloem gemaakt, met tarwemeel (of met een mengeling van witte bloem en volkorenmeel) krijg je een grijs of bruin brood. En met volkorenmeel (je begrijpt nu waarom volkorenbloem niet bestaat) bak je een volkorenbrood, al wordt ook daar dikwijls wat witte bloem toegevoegd zodat het brood beter rijst.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen