Meest recente artikelen

Lekker zonder gluten: dit moet je weten

Wij hebben de tips én de recepten

Lekker zonder gluten: dit moet je weten Artikel

Het is even aanpassen als je glutenvrij moet koken. Maar met deze tips en recepten verwen je iedereen, mét of zonder glutenallergie of -intolerantie.

Hierin vind je gluten

Gluten is Latijn voor ‘lijm’. Het is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (waaronder ook spelt), rogge en gerst, en in producten die van deze granen gemaakt zijn (bijvoorbeeld pasta, brood, cake, taart, sommige snoepjes, bier, kroketjes…). Daarnaast kunnen andere granen ook met gluten gecontamineerd of besmet zijn doordat ze met glutenbevattende granen in contact kwamen. Haver is zo’n voorbeeld: van nature bevat haver geen gluten, maar het wordt vaak verwerkt op plekken waar wel glutenbevattende granen verwerkt worden. Haver is veilig als op de verpakking uitdrukkelijk staat dat het glutenvrij is én er het officiële ‘glutenvrij’ logo op staat.

Het officiële glutenvrij logo

Deze mogen wel

 • Notenmeel: gebruik eens gemalen amandelen of noten als alternatief voor bloem. Ze zijn glutenvrij én geven bovendien een lekkere smaak aan koekjes of taart.
 • Havermout: haver is, zoals we hierboven al vertelden, van nature glutenvrij en kan gemalen worden tot meel. Kijk wel op de verpakking of het volledig glutenvrij is, want door kruisbestuiving met andere graansoorten kan haver tóch nog sporen van gluten bevatten.
 • Boekweit: ook boekweit is van nature glutenvrij en geeft een lekkere, typische smaak aan gebak. Je kent boekweit misschien van de boekweitpannenkoeken uit Noord-Frankrijk. Wil je zoete boekweitpannenkoeken? Voeg dan geen zout, maar 3 eetlepels suiker toe. Heerlijk met warm fruit en een bolletje ijs!
 • Sojameel, rijstmeel, maïsmeel zijn ook glutenvrij.
 • Meer informatie over glutenvrij leven en over de producten die wel of niet veilig zijn, vind je op de website van de Vlaamse Coeliakievereniging.

Tips van de diëtiste

 • Let goed op de verpakking als je glutenintolerant bent. Zo mogen cornflakes uitsluitend maïs bevatten. Soms zit er echter toch een nog een kleine hoeveelheid tarwe in. Ook goed om te weten: gebruik voor witte saus bijvoorbeeld geen maïzena roux, maar wel gewone maïzena of maïzena express.
 • Kruisbesmetting is een veelvoorkomend probleem bij een ernstige glutenintolerantie. Let er daarom op dat je altijd schoon en netjes werkt als je in de keuken aan de slag bent.
 • Meld je glutenintolerantie op restaurant. Je gezondheid gaat voor.
 • In de meeste bieren zitten gluten. Soms niet veel, maar toch genoeg om je buikpijn te bezorgen. Gelukkig zijn er ook glutenvrije alternatieven, zoals de Grisette Blonde, te koop in Colruyt, en de biologische bieren van Brunehaut, te verkrijgen bij Bio Planet. Nog meer glutenvrije biertjes vind je in de Nederlandse webshop bierglutenvrij.nl

Kookboeken vol inspiratie

 • Iedereen eet mee, Alexia Stevens, €22,50, Standaard Uitgeverij.
  Op zoek naar makkelijke en haalbare recepten op maat van het hele gezin? Alexia Stevens is ervaringsdeskundige bij uitstek. Haar man is glutenintolerant en haar dochter is allergisch voor lactose. Haar boek bundelt hartige en zoete recepten, waarbij telkens duidelijk is aangegeven of ze vrij zijn van gluten, lactose, eieren, suikers, … Iedereen eet dus mee!
 • Easy Vegan met Julie, €24,99, uitgeverij Lannoo
  Julie Van den Kerchove ontdekte tijdens haar studie de voordelen van een plantaardige levensstijl. In Easy Vegan met Julie gaat ze creatief aan de slag met groenten, fruit, noten en zaden. Zo toont Julie dat het perfect mogelijk is om te genieten van pizza, pasta, brood, koekjes, taart en chocolade zonder schuldgevoel. Bovendien zijn alle recepten gluten- en lactosevrij en bevatten ze geen geraffineerde suikers.

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Glutenvrij koken? Probeer deze recepten

 

 

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen