Meest recente artikelen

Zo bak je zelf stokbrood

Knapperig en ovenvers

Zo bak je zelf stokbrood How to's

Een stokbrood van bij de bakker kan smaken, maar je als je 't nóg verser wilt, kun je er ook gewoon zelf eentje maken. Dit is ons recept!

Ons ultieme recept voor stokbrood

Voor 4 stokbroden – 30 min. + 1.25 uur rijzen + 20 min. in de oven

Ingrediënten

 • 650 ml koud water
 • 20 g verse gist
 • 1 kg bloem
 • 10 g zout

Bereiding

 1. Los de gist op in het water in een kom en roer met een garde. Voeg de bloem en het zout toe en meng alles samen met je handen.
 2. Haal het deeg uit de kom en kneed 15 minuten stevig verder op het aanrecht, tot het niet meer kleeft. Dek de kom af met een schone doek. Laat het deeg 40 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek tot het in volume verdubbeld is.
 3. Duw met je handen de lucht uit het deeg. Snij stukken van ongeveer 200 gram van het deeg en draai er bolletjes van. Laat ze 15 minuten rusten op het aanrecht.
 4. Duw nogmaals de lucht eruit en maak platte schijven van de bolletjes. Plooi ze toe en rol ze even rond. Laat zo weer 10 minuten rijzen.
 5. Duw opnieuw de lucht eruit en maak de bolletjes weer plat. Plooi ze opnieuw dicht en rol ze lang uit. Leg deze lange stukken deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat opnieuw 10 minuten rusten.
 6. Verwarm de oven voor op 230°C. Snij met een heel scherp mes of scheermesje fijne inkepingen in het deeg en laat weer 10 minuten rijzen.
 7. Vul een bakplaat met water en zet die onderaan in de oven. Zet de bakplaat met het deeg in het midden van de oven en bak zo 20 minuten.

Hét geheim: lang kneden

In tegenstelling tot zoet gebak moet je een gistdeeg lang kneden. Je kunt het brooddeeg ook in de standmixer kneden, zo'n 10 à 15 minuten met de deeghaak, op een middelhoge stand. Wil je weten of je deeg lang genoeg gekneed is? Als je het kunt uitrekken tot een dun vliesje zonder dat het scheurt, is het klaar!

Een ander belangrijk geheim: stomen! Hoe meer stoom in de oven, hoe krokanter het brood.

Gebruik droge bloem

Franse en Amerikaanse bloem zijn droger dan onze bloem en kunnen dus meer water absorberen, waardoor het brood knapperiger wordt. Als je bloem koopt, kijk dan op de verpakking of die niet meer dan 15% vocht bevat. Franse bloem T65 of T55 is prima.

Handige tool: de deegsteker

Een metalen of plastic deegsteker is ideaal om deeg in kleinere porties te verdelen of om een rol deeg in mooie plakken te snijden. Ook om een aangekoekt werkblad schoon te schrapen is een deegsteker erg handig. Je vindt ze in bakwinkels.

Lang en traag

Traag en regelmatig rijzen is heel belangrijk voor de smaak, het krokante korstje en de luchtige textuur: dé drie eigenschappen van een perfect stokbrood!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen