Waarom moet je soep koken na het mixen?
Niet overslaan!
Nog even de staafmixer erin en klaar is de soep… Of toch niet? Want volgens de meeste recepten moet je de soep opnieuw laten koken na het mixen. En dat heeft zo z’n redenen…
'Laat de soep koken na het mixen': dat is standaard de laatste stap van het recept voor het opdienen. Die soep is toch al heet genoeg, zou je denken… Maar het is niet omwille van de warmte dat ze nog even op het vuur moet. Er zijn namelijk nog twee andere goede redenen.
Beter binden
In veel recepten wordt een aardappel toegevoegd aan de ingrediënten. Die is bedoeld om de soep mooi te laten binden. Oftewel: ze wordt er mooi glad van. Laat je de soep nog even opwarmen, dan kan het zetmeel van de aardappel de soep beter binden en indikken. Het is dus heel belangrijk dat je die stap niet mist. Ook andere zetmeelrijke groenten hebben dat effect. Denk aan pompoen, wortelen, erwten, pastinaak of zoete aardappelen. Je hoeft dan geen aardappel toe te voegen maar vergeet ook dan zeker niet om de soep te koken na het mixen. Soep maken zonder te mixen? Dat kan ook!
Beter bewaren
Als je soep pureert met een mixer of in de blender, breng je extra zuurstof in de soep. Samen met de lucht kunnen er bacteriën in de soep terechtkomen waardoor ze sneller bederft. Geen probleem als je ze meteen soldaat maakt, maar meestal is er nog wat over dat je wil bewaren in de koelkast of invriezen voor later. Door de soep te koken na het mixen, dood je die eventuele ongewenste gasten. Zo vermijd je dat ze zuur wordt.
Schuim op de soep?
Het doorkoken heeft dan weer helemaal niets te maken met het schuim dat soms op de soep komt tijdens het mixen. Dat hoef je er niet af te scheppen. Het maakt de soep zelfs lekker luchtig. De luchtbelletjes ontstaan omdat je lucht in de soep mixt.
Onzuiverheden
Maak je zelf vlees- of visbouillon, dan kan er ook een witte schuimlaag ontstaan. Dat schuim doe je wél weg want het bevat gestolde eiwitten en andere afvalstoffen. Schep het zo snel mogelijk voorzichtig weg met een schuimspaan en herhaal tot er geen schuim meer opduikt.
Heldere bouillon
Maak je een heldere bouillon, dan voeg je eiwitten toe om alle onzuiverheden te verzamelen en zo de bouillon te 'klaren'. Je schept het schuim er gewoon af en giet de soep nog 'ns door een fijne doek voor een extra heldere bouillon.
Probeerde je deze soepjes al?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!