Moet je groenten stoven voor je ze in de soep doet?
Hup, alles in de pot!
Zowat elk soeprecept start met het fruiten van de groenten. Maar: komen alle ingrediënten uiteindelijk toch niet bij elkaar? Ze gaan zelfs samen door de mixer. Moet je groenten dus wel echt stoven voor je ze in de soep doet?
Zin in soep maar je hebt echt grote haast? De verleiding is groot om alle groenten snel even in een pot kokend water te gooien en het 'sauteren' over te slaan. De meeste recepten zeggen nochtans dat je groenten voor soep altijd eerst even moet stoven. Hetzelfde geldt trouwens ook voor gerechten zoals stoofpotjes en ovenschotels.
Is het echt nodig om de groenten voor soep te stoven?
Van een klassieke Franse vichyssoise tot een vurige Mexicaanse chili… Overal ter wereld beginnen recepten met een variant op datzelfde zinnetje. 'Snij de groenten en bak ze even aan in wat vetstof". De meeste gerechten die even moeten pruttelen, starten immers met het fruiten van enkele ingrediënten.
Hetzelfde geldt voor soep. Maar als de groenten toch zacht worden tijdens het koken, waarom zou je ze dan vooraf al malser maken in vetstof? Moet je groenten echt stoven voor je ze in de soep doet? Kortom: voegt het écht iets toe aan de smaak?
Smaken verschillen
Er is écht een verschil in smaak tussen groenten die je eerst fruit en de groenten die je zo in het water gooit. Ze bevatten immers andere aroma's. Zo is de smaak van rauwe groenten soms heel anders dan die van hun gekookte variant.
Er is ook verschil in het aroma van gesnipperde of volledige groenten, gehakte of geraspte, enzovoort. Vandaar dat bijvoorbeeld de ene bereiding om een gesnipperde of grof gehakte uit vraagt, en de andere om een ui in ringetjes vragen. Of denk aan de smaak van geraspte worteltjes tegenover wat je proeft in een ovenschotel of in wortelpuree.
Waarom moet je groenten voor soep stoven?
Door groenten te verwarmen ontstaan er nieuwe aroma's en krijgt je soep meer smaak.
Bepaalde groenten doen het prima als ze meteen in het water gaan (denk aan wortels of witloof) – die zijn dus perfect geschikt om een snel soepje te maken in de soepmaker, bijvoorbeeld, waar je gewoon alle ingrediënten in doet met wat water en een bouillonblokje erbij.
Andere hebben even tijd nodig om het beste van zichzelf te geven. Onder meer uien, knoflook en prei bak je beter eerst even aan in vetstof. Door de groenten te stoven, komen alle smaken goed vrij.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!