Vijgen drogen: zo doe je het stap voor stap
Zo geniet je er nog maanden van!
Heb je vijgen te veel, maar wil je ze in geen geval weggooien? Dat hoeft ook niet, want je kunt er nog heel wat mee doen. Je kunt verse vijgen drogen, bijvoorbeeld, om ze langer te bewaren of als gezond tussendoortje. Hier lees je hoe je dat doet en waar je op moet letten.
Waarom vijgen drogen?
Verse vijgen zijn heerlijk, maar bederven snel doordat ze veel vocht bevatten. Als je ze droogt, zijn ze (mits je ze goed opslaat) veel langer houdbaar en kun je er ook nog op een moment dat er geen verse vijgen zijn, van genieten. Je zou ze ook kunnen invriezen of er confituur van maken, maar wie een vijgenboom in de tuin heeft en al eens een mooie oogst heeft gehad, weet dat de berging en de diepvriezer al snel te klein zijn voor al dat lekkers. Gedroogde vijgen nemen veel minder plaats in.
Welke vijgen zijn geschikt om te drogen?
Welke soort vijgen je droogt, is niet zo belangrijk, maar kies wel voor rijpe, stevige exemplaren. Rijpe vijgen bevatten genoeg suikers om lekker zoete gedroogde vijgen te maken (heerlijk als gezond snoepje tussendoor, trouwens!) Maar ze mogen ook niet overrijp zijn: dan verliezen ze hun vorm bij het drogen en gaan ze ook snel schimmelen. Je kiest uiteraard voor gave exemplaren, zonder plekjes of scheurtjes.
Vijgen drogen in de oven: volg deze 5 stappen
Zelf vijgen drogen is makkelijker dan je denkt. Het enige wat je hoeft te doen, is dit stappenplan volgen … en een beetje geduld uitoefenen.
- Kies voor vijgen die mooi rijp zijn. Spoel ze goed met koud water en dep ze droog met een schone theedoek.
- Verwarm in tussentijd de oven voor tot 60°C. Een lage temperatuur zorgt ervoor dat de vijgen gelijkmatig opdrogen. Kan je oven niet zo laag? Zet 'm dan op de laagste stand en laat de deur van je oven een beetje openstaan (bijvoorbeeld door er de steel van een houten lepel tussen te stoppen).
- Haal de steeltjes van de vijgen en snij ze in de lengte doormidden. Zo zullen ze sneller drogen. Grote vijgen snij je best in vier. Kleintjes kun je in hun geheel drogen.
- Leg ze met het snijvlak naar beneden (op bakpapier) op de rooster van je oven. Het is belangrijk dat er genoeg lucht bij kan, zowel aan de boven- als de onderkant. Daarom is een bakplaat minder geschikt.
- Schuif de vijgen in de oven. Draai ze regelmatig om en check af en toe of ze al mooi droog zijn. Dit kan erg lang duren (reken op 8 tot 12 uur), maar het resultaat is om duimen en vingers bij af te likken!
Zijn ze klaar? Laat ze dan eerst volledig afkoelen vooraleer je ze in een afgesloten doosje stopt. Je kunt ze, luchtdicht verpakt en op een koele, droge plek, nog 6 tot 12 maanden bewaren, of er alvast een heerlijk recept mee uitproberen.
Hoe weet je of de vijgen goed gedroogd zijn?
- De buitenkant moet leerachtig zijn, maar niet hard. De schil moet taai en flexibel tegelijk aanvoelen en er mogen geen vochtige plekjes meer zichtbaar zijn.
- Het vruchtvlees mag niet meer nat zijn. Om dit te testen snij je een vijg doormidden en bekijk je het vruchtvlees. Is dat egaal droog, maar toch nog zacht? Perfect!
- De vijgen moeten veel lichter aanvoelen: door het drogen verdampt 80% van het vocht.
- Ze mogen niet aan elkaar plakken, dan zijn ze niet droog genoeg.
- Om helemaal zeker te zijn, kun je de vijgen nog een dag laten nadrogen op een rekje, op kamertemperatuur, vooraleer je ze in een doosje doet.
Vijgen drogen in een voedseldroger
Behalve de oven, kun je ook een voedseldroger gebruiken om vijgen te drogen. Een voedseldroger (of dehydrator) is een toestel waarmee je verse groenten, vruchten of kruiden kunt drogen op een gecontroleerde manier.
- Net als voor de oven spoel je de vijgen, dep je ze zorgvuldig droog en snij je grote exemplaren doormidden.
- Dan leg je ze op de droogrekjes, met de snijkant naar boven. Om je toestel te beschermen kun je ze op een vel bakpapier leggen.
- Stel de temperatuur van het toestel in op 57-60°C en laat je de vijgen 8 à 12 uur drogen. Controleer ze wanneer ze 8 uur aan het drogen zijn en daarna elk uur, tot ze goed zijn.
- Haal de vijgen dan uit de droger en laat ze een paar uur afkoelen op een rooster vooraleer je ze in doosjes doet.
Wat kun je doen met gedroogde vijgen?
In deze receptenset vind je lekker veel inspiratie.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!