Een bord heldere soep doet altijd deugd. Deze klassieker – ook wel consommé genoemd – oogt licht en verfijnd, maar is tegelijk verrassend krachtig van smaak. De ideale opkikker wanneer je je wat minder voelt, maar even perfect als elegant voorgerecht. Het geheim? Lees vooral verder…
Zo’n helder soepje ziet er misschien eenvoudig uit, maar er zit wel wat techniek achter. De basis is een zelfgemaakte bouillon, die je klaart voor een zo helder mogelijke soep. Een goede bouillon zorgt voor een kristalhelder resultaat, licht verteerbaar, puur en heerlijk aromatisch – precies wat je verwacht van een goede consommé.
Hoe maak je een heldere soep?
Heldere soep, of consommé, is een soep op basis van geklaarde bouillon.
- Het geheim achter heldere soep is simpel: je voegt eiwitten toe aan de warme bouillon.
- De eiwitten stollen en nemen alle vet en onzuiverheden mee. Daardoor kun je ze er makkelijk af scheppen of ze eruit zeven.
- Maak je een vlees– of visbouillon? Dan is het belangrijk om tijdens het koken regelmatig af te schuimen met een schuimspaan. Doe je dat niet, dan wordt de bouillon troebel. Bij een groentebouillon is dit niet nodig.
Werk je bouillon af naar wens
Eens je een heldere bouillon hebt, kun je de soep afwerken met allerlei extra's: fijngesneden groentjes, zilte garnaaltjes, dumplings, een eitje… Van klassiek tot net wat creatiever: je kunt er eindeloos mee variëren. Check dus zeker ook de recepten hieronder!
Lees ook…
30x heerlijk heldere soep met extra’s
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Consommé van fazant met groentejulienne
-
Meer dan 1 uur
-
Goedkoop
-
Makkelijk
Consommé van shiitake met prei en dragon
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Kreeft in Thaise bouillon met lamsoor
-
Meer dan 1 uur
-
Goedkoop
-
Makkelijk
Consommé met paddenstoelen
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Consommé met prei en sojascheuten
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
-
Meer dan 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Griekse bouillon met orzo
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Iets moeilijker
Heldere aspergesoep met dumplings
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Makkelijk
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Makkelijk
Bouillon met knolseldersterretjes
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Geklaarde bouillon van Noordzeegarnaal
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Iets moeilijker
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Consommé van bosduif met boschampignons
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Consommé van tomaat met basilicum en limoen
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Consommé met bamboe en oesterzwammen
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Oosterse bouillon met schaaldieren en korianderdressing
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Geklaarde tomatenconsommé met gehaktballetjes en ravioli
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Citroengrasbouillon met zalm, courgette en paprika
-
Minder dan 30 minuten
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Oosterse noedelsoep met gamba's
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
-
Minder dan 30 minuten
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Bouillon met bospaddenstoelen
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Soepje met scampi's, groene asperges en sojascheuten
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Bouillon met paksoi en balletjes
-
Meer dan 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Consommé van boschampignons met truffel en tijm
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Minestrone met canellinibonen
-
Meer dan 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Kalkoenconsommé met flinterdunne raapjes
-
Meer dan 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Homemade kippenbouillon met kombu