13 tips om je soep nog lekkerder te maken
Mét recepten
Ideaal voor drukke dagen en ook nog eens supergezond en hartverwarmend: met soep maak je iedereen gelukkig. Dankzij deze tips wordt je soep nog lekkerder.
Zo'n kommetje warme heerlijkheid is niet alleen lekker als lunch, maar ook als hoofdmaaltijd of opwarmer na de wandeling. Met onze tips maak jij elke dag de allerbeste soep.
10 tips voor de lekkerste soep
1. Begin met de basics
Niks frivools, begin bij de basics: gefruite ui, selder en prei. Deze drie groenten geven meteen smaak en zijn de basis van elke simpele soep.
2. Maak je eigen bouillon
De beste basis voor soep is zelfgemaakte bouillon, dat is dé ultieme tip en het geheim tot succes. Niets mis met een bouillonblokje of fond uit een potje, dat kan kan zeker als je haast hebt. Maar als je tijd hebt, loont het de moeite om zelf bouillon te maken. Groente-, kippen-, vlees- en visbouillon zijn de klassiekers.
3. Neem 2 à 3 verschillende groenten.
Kies je voor een gemixte soep? Beperk je dan tot maximum twee à drie verschillende soorten groenten.. Gooi niet alle restjes uit de groentelade samen, want dan zal de soep geen uitgesproken smaak hebben. Gebruik véél groenten en weinig water – reken op 1 liter water voor 500 gram groenten.
Heerlijke combinaties
Goed om te weten: er is niets mis met overrijpe groenten, die geven nog meer smaak.
4. Rooster de groenten
Geroosterde groenten geven altijd nog méér smaak aan de soep. Rooster zoete aardappelen, tomaten, pompoen, knolselder, wortelen… eerst 30 minuten in de oven met smaakmakers en specerijen. Doe ze daarna in de kookpot en voeg een minimum aan bouillon toe.
5. Overweeg een fruitige toets
Fruit kan voor een lekker extraatje zorgen. Sinaasappelsap bijvoorbeeld smaakt heerlijk fris bij een zoet wortelsoepje. Appel scoort dan weer altijd in een herfstsoep met pastinaak of knolselder.
6. Kies voor carbs
Het geheim van een fluweelachtige soep: een koolhydraatrijke groente. Bijvoorbeeld een in stukken gesneden aardappel, pastinaak of knolselder… of zelfs een restje aardappelpuree. Je kunt ook een eetlepel bloem toevoegen tijdens het fruiten van de groenten. Is de soep eerder te dik, doe er dan extra bouillon bij.
7. Zuinig met zuivel
Beperk de hoeveelheid room of kaas tot 1 eetlepel per persoon. Anders proef je de lekkere groenten niet meer. Wil je je soep invriezen, voeg dan nog geen zuivel toe. Met room gebonden soepen kun je niet goed invriezen. De textuur verandert dan helemaal. Voeg de zuivel dus pas achteraf toe, bij het opwarmen. Voor een plantaardige soep kies je voor kokos- of sojaroom.
8. Keep it green
Wil je een mooie soep van groene groenten zoals kervel, courgette of erwtjes écht knalgroen houden. Voeg dan vlak voor het mixen een beetje jonge spinazie toe.
9. Snel koelen
Vermijd zure soep en zet de soep meteen na het koken in de koelkast. Een soep die te traag afkoelt, zal immers sneller zuur worden. Dat geldt absoluut voor tomatensoep. De kunst is je soep zo snel mogelijk af te koelen en dan pas de pot in de koelkast te zetten. Op die manier blijft ze tot wel 5 dagen goed. Soep met eiwitten (zoals kippen- of vissoep) bewaar je maximaal 2 dagen.
Ook voor het invriezen laat je de soep eerst helemaal afkoelen. Stop ze dan in porties in de diepvriezer. Zo kun je ze ongeveer 3 maand bewaren.
10. Hou je in met zout.
Naarmate het water verdampt, worden soepen steeds zouter. Wacht daarom met het toevoegen van zout tot na het mixen. Is de soep toch te zout, voeg dan iets zoets toe, zoals een klein snuifje suiker. Je kunt de soep ook opnieuw aanlengen met water.
11. Geen soep zonder kruidentuiltje
Maak het zelf door verse tijm, laurier en stengels peterselie samen te binden. Maak het vast aan het handvat van de kookpot, zo verlies je het niet uit het oog als je de soep gaat mixen.
12. Gooi de parmezaankorst niet weg
Kook de korst van je blokje parmezaanse kaas mee in de soep. Zo geeft de kaas zijn heerlijke umamismaak af – lekker in klassieke tomatensoep of preisoep bijvoorbeeld. Voeg voor hetzelfde effect een druppel worcestershiresaus, een lepel miso of balsamicoazijn toe terwijl je de groentjes stooft.
13. De truc met het eekhoorntjesbrood
Ook lekker: leg gedroogd eekhoorntjesbrood in een kommetje kokend water tot het net onderstaat. Laat het tien minuten weken, hak het fijn en doe het samen met het weekwater bij de soep.
Smakelijke soep in 1,2,3…
Met onze tips en deze recepten maakt je soep om u tegen te zeggen. Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!